Атаките срещу търговски кораби от страна на Русия и Украйна

...
Атаките срещу търговски кораби от страна на Русия и Украйна
Коментари Харесай

Черно море вече не е с второстепенна роля

Атаките против търговски кораби от страна на Русия и Украйна зачестиха след края на зърнената договорка. От средата на юли Москва блокира съглашението и ускори огъня по украинските пристанища. Последваха и закани за набези против товарни кораби. Киев, от своя страна, разгласи шест съветски пристанища по черноморското крайбрежие за зона на боен риск и предизвести, че в отговор ще нападна съветски товарни плавателни съдове, танкери и пристанищни уреди.

Това се споделя в публикация, оповестена в

Черно море в избран смисъл е врата към света и за двете страни. Стратегическото и икономическото му значение е голямо. Другите крайбрежни страни, най-много членките на НАТО Турция, България и Румъния, също имат съществени лични ползи в това вътрешно море сред Европа и Азия.
Хегемонията в Черно море
Русия постоянно е гледала на Черно море като на своя лична сфера на въздействие. Още в Царска Русия, а по-късно и по руско време морският басейн е формирал южния фланг на великата мощ. И до през днешния ден Черно море се счита за трамплин, от който Москва може да упражнява въздействието си в Средиземноморието, Близкия изток, Северна Африка и Южна Европа. То дава на Русия и достъп до по-отдалечени страни, в които тя е военно дейна, като Сирия или Либия, да вземем за пример. Москва към този момент поддържа и военноморска база в средиземноморския сирийски град Тартус.

Военният център на Русия в района е Черноморският флот, чието седалище от 1793 година насам се намира в Севастопол, Крим. Пристанищният град, който през 2014 година беше анексиран от Украйна, е от изключително значение за Москва. Там се намира едно от доста редките съветски дълбоководни пристанища, което даже и през зимата, когато не е заледено, може да бъде употребявано за военни цели.

Степента, в която Москва се стреми да резервира хегемонията си над Черноморския район, е забележима от многочислените районни спорове, съзнателно подклаждани от нея. Макар съгласно интернационалното право Русия да има дял от едвам към 10% от цялото черноморско крайбрежие, тя де факто сега управлява към една трета от бреговата му линия. Москва непрестанно уголемява регионите, намиращи се под нейно въздействие. През 2008 година Русия се намеси военно в Грузия и сътвори две републики, които не са интернационално приети, само че са лоялни към нея. Сред тях е и Абхазия на източния бряг на Черно море. През 2014 година Русия анексира Кримския полуостров. След експлоадирането на войната в Украйна през 2022 година тя завладя и окупира огромни елементи от южната част на страната.

Черно море е от голямо значение за Русия и във връзка с търговията. Москва прекарва огромна част от износа си на зърно, торове и други артикули през пристанищата на района. Търговските направления получават все по-голямо значение, защото през Черно море могат да се доставят артикули и до страни, които не са се включили към западните наказания против Кремъл.
Критичен търговски маршрут
Но в случай че като търговски маршрут Черно море е от голяма значимост за Русия, то то има още по-голяма значителност за Украйна. В спокойно време над 50% от общия експорт на Киев преминаваше през най-голямото черноморско пристанище в страната в Одеса. През него се изнасяше и зърното за международния пазар, до момента в който в средата на юли не изтече съглашението с Русия. Черноморският район е считан и за едно от най-големите зърнохранилища в света. Преди началото на войната на Русия против Украйна двете страни държаха 60-процентен дял от международния експорт на слънчогледово олио, малко под 24% при пшеницата и към 19% при ечемика.

Фактът, че в този момент Русия и Украйна все по-често държат на мушка противникови търговски кораби, е директно обвързван с това. И двете страни биха били съществено наранени стопански от забавянето на комерсиалния морски трафик. Заради войната Украйна диверсифицира маршрутите си за експорт. В момента единствено 40% от украинското зърно се изнася през Черно море, до момента в който останалата част минава по сухопътни коридори в Европейски Съюз. Киев обаче ще остане подвластен от функциониращите канали за експорт на артикули по морския маршрут най-малко още известно време.
Европа - коридорът сред съперниците
Докато Москва и Киев се борят за комерсиалните направления в посока север-юг, маршрутът изток-запад придобива все по-голяма значителност за Брюксел. Европейски Съюз има две страни членки - Румъния и България - на черноморското крайбрежие, а с Грузия и Украйна към този момент са подписани съглашения за асоцииране. В Брюксел от ден на ден гледат на Черно море и като на значим кулоар за превозване на артикули и сила сред Азия и Европа. Европейски Съюз от ден на ден се стреми да стане самостоятелна от съветския петрол и газ и в тази връцка нараства смисъла на кавказкия район - и най-много на страни като Азербайджан. Баку изнася за Европа петрол и газ през Грузия и Турция. Този маршрут през Черно море заобикаля и Русия на север, и Иран на юг, придобивайки стратегическо значение за европейците, които постановиха тежки стопански наказания против Москва и Техеран.

НАТО също има ползи в региона на сигурността в района. От 1997 година до експлоадирането на войната в Украйна всяка година Алиансът организираше огромни маневри в района. В същото време с непрекъснато наличие в него разполагат единствено военните флотилии на страните членки България, Румъния и Турция. Това е по този начин още от сключването през 1936 година на Договора от Монтрьо, който подсигурява на Турция цялостен суверенитет над Босфора и Дарданелите. Веднага след експлоадирането на войната през февруари 2022 година Анкара затвори прохода за всички военни кораби - освен за съветските. Оттогава салдото на силите в Черно море се резервира.
За Турция салдото остава най-важната цел
Така Турция заема основна геостратегическа позиция, защото управлява достъпа до Черно море, написан в интернационалните контракти. Анкара е най-важният сътрудник на НАТО в Черноморския район. Страната гледа на себе си като на търговски център сред Централна Азия, Кавказ и Близкия изток.

Отношенията с Русия са от изключително огромно значение за Турция. Както в Анкара, по този начин и в Москва на Черно море се гледа като на безусловно предпочитана зона на лични ползи. Договорът от Монтрьо дава на Анкара опция да държи други участници - в това число НАТО - по-далеч от акваторията на Черно море. А това също работи в интерес на Русия.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР