Астрономите са открили нов тип полярно сияние, което се появява

...
Астрономите са открили нов тип полярно сияние, което се появява
Коментари Харесай

Ракетите на SpaceX разкъсват кървавочервени „атмосферни дупки“ в небето, учените са загрижени

Астрономите са разкрили нов вид " полярно зарево ", което се появява от падащите ракетни ускорители на SpaceX, които пробиват краткотрайни дупки в йоносферата. Експертите са загрижени, че това кървавочервено светлинно шоу може да аргументи незнайни проблеми за астрономията и връзката.

Излизащите от орбита ракети на SpaceX раздират краткотрайни дупки в горните пластове на атмосферата, създавайки ярки светлинни петна в небето. Учените предизвестиха, че тези " полярни сияния на SpaceX ", които наподобяват като светещи червени кълба от светлина, може да предизвикват незнайни проблеми, само че не са опасност за околната среда или живота на Земята.

SpaceX rockets keep tearing blood-red 'atmospheric holes' in the sky, and scientists are concerned
— DEREK SAMUELS (@DEREKSAMUELS7)
Изследователите знаят от десетилетия, че изстрелването на ракети в космоса може да пробие дупки в горната йоносфера - частта от атмосферата сред 80 и 644 километра над повърхността на Земята, където газът е йонизиран или лишен от електрони. Тези „ йоносферни дупки “ могат да възбудят газовите молекули в тази част на атмосферата и да провокират дейни линии алена светлина, сходна на зарево.

Например през юли ракета Falcon 9 на SpaceX, която носела спътници Starlink в орбита, раздрала дупка над Аризона, която предиздвикала небето да почервенее. И през септември ракета на галактическите сили на Съединени американски щати инцидентно пробила йоносферна дупка над Калифорния, което основало едва алено зарево.

Сега астрономите от обсерваторията Макдоналд в Тексас са забелязали сходни червени светлини, появили се дълго откакто ракетите Falcon 9 на SpaceX са напуснали земната атмосфера. Тези светлини са по-малки и по-сферични от дългите линии, създавани от изстрелването на ракети и са резултат от йоносферни дупки, отворени от вторичните ускорители на ракетите, паднали назад на Земята, откакто се отделили от ракетите, заяви Spaceweather.com.

Астрономите забелязали първото от тези сияния на SpaceX над обсерваторията през февруари и в този момент виждат „ сред 2 и 5 от тях всеки месец “, сподели Стивън Хъмел, астроном и координатор на стратегия за разпространяване в обсерваторията Макдоналд, пред Spaceweather.com. Червените кълба са „ доста ярки “ и „ елементарно се виждат с просто око “, добави той.

Издигащите се ракети и деорбиталните ускорители провокират йоносферни дупки посредством освобождение на гориво в йоносферата, което кара йонизираните кислородни атоми да се рекомбинират или още веднъж да станат елементарни газови молекули.

Тази промяна възбужда молекулите и ги кара да отделят алена светлина, сходно на методът, по който газът се възбужда от слънчева радиация по време на обичайни аврорални екрани. Това основава дупка в заобикалящата плазма или йонизиран газ. Но рекомбинираните молекули се рейонизират, което затваря дупките в границите на 10 до 20 минути.

Elon Musk’s SpaceX rockets are punching holes in edge of space, causing blood-red ‘auroras’
— Kilroy Was here (@1kilroywashere)
Точно както по-големите светлинни шоута, йоносферните дупки не съставляват заплаха за живота на Земята. Въпреки това, " тяхното влияние върху астрономическата просвета към момента се преглежда ", сподели Хумел.

Промените в йоносферата могат също да нарушат късовълновата радиокомуникация и да попречат на GPS сигналите, съгласно Spaceweather.com.

Изучаването на тези дупки може да помогне на учените да схванат повече за йоносферата.

Тази година към този момент имало две огромни спирали провокирани от SpaceX - първата била през януари, видяна да се образува над Мауна Кеа в Хавай, а втората се случила през април и блестяла по време на обичайно аврорално зарево в Аляска.

Броят на изстрелванията на SpaceX бързо се усилва, тъй че сиянията и спиралите евентуално ще станат по-често срещани феномени в бъдеще.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР