Астрономическата есен настъпи у нас в 04.54 часа българско време

...
Астрономическата есен настъпи у нас в 04.54 часа българско време
Коментари Харесай

Астро есента дойде днес

Астрономическата есен настъпи у нас в 04.54 часа българско време на 23 септември с есенното равноденствие.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя стартира с есенното равноденствие, което е към 23 септември в Северното полукълбо и към 21 март в Южното полукълбо.

 Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е временен сезон, през който от време на време има много високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

 Със зимното слънцестоене - към 21 декември в Северното полукълбо и към 21 юни в Южното полукълбо, стартира астрономическото начало на идващия сезон - зимата.

Кога е първият ден на есента?

Можете да избирате от два разновидността, според от това дали следвате метеорологичния или астрономическия календар. Между тях има три седмица разлика.

Метеорологичен календар – 1 септември

От метеорологична позиция есента стартира на 1 септември и свършва на 30 ноември. Метеорологичният календар употребява Грегорианския за разделянето на четирите сезона на блокове от три месеца. Това, съгласно метеоролозите, улеснява наблюдаването на прогнозите и сравняването на сезонната статистика.

Пролет: март, април, май

Лято: юни, юли, август

Есен: септември, октомври, ноември

Зима: декември, януари, февруари

Астрономически календар – 22 септември

Астрономите дефинират сезоните съгласно небесните събития – в тази ситуация с есента по есенното равновесие, когато нощта и деня са съвсем идентични. През 2017 година есента настава на 22 септември.

Равноденствието се случва, когато екваторът минава през центъра на слънцето. Тогава северният и южният полюс на Земята не са наклонени към или отклонени от слънцето, както в останалото време от годината, а са на една линия, тъй че теоретично дават същото количество дневна светлина в двете полукълба на Земята.

Има и трето определение...

Третото определение за началото на есента идва от фенологията – проучването на периодическите растения и цикличните събития в животинския свят. Началото на есента няма закрепена дата и не се дефинира от едно съответно събитие, а от измененията в природата, като обагрянето на дърветата и узряването на есенните плодове.

Според някои, първите къпини, които могат да узреят през юли, възвестяват началото на есента, до момента в който съгласно други това се случва, когато падат листата на дърветата, което може да се случи през декември.

Защо листата на дърветата трансформират цвета си?

В края на лятото те стопират да създават хлорофил, който придава зеления им цвят, позволявайки други пигменти – от жълто до алено. Сухото време оказва помощ за производството на повече захар в листата, което, от своя страна, усилва количеството антоцианини, обагрящи листата в алено, написа profit.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР