Алергиите могат да бъдат истински проблем, независимо дали става дума

...
Алергиите могат да бъдат истински проблем, независимо дали става дума
Коментари Харесай

Алергични тестове: видове, точност и странични ефекти

Алергиите могат да бъдат същински проблем, без значение дали става дума за алергия към полени, прахови акари или храна. Хората, които страдат от алергии – повече от 20% в България – имат свръхчувствителна имунна система, която постоянно реагира, когато влязат в контакт със характерни дразнители, които могат да варират от плесен или фъстъци до пърхот на домашни любимци. Но по какъв начин можете да определите какво провокира реакцията ви?

 

По-долу обясняваме какво съставляват тестванията за алергия, по какъв начин работят, евентуалните опасности и дали са точни, защото е значимо да разберете виновника(ците) зад вашите неуместни признаци.

 
Какво е тест за алергия?
 

Тестът за алергия е способ за идентифициране на субстанции, които провокират алергични реакции.

 

Можете да вдишвате, поглъщате, инжектирате или влизате в контакт с дразнителите през кожата, а тежестта на реакцията варира самостоятелно. Тестовете за алергия ревизират съществуването на характерни антигени посредством въвеждане на веществото в тялото ви и наблюдаване на всички физиологични реакции.

 

Те хвърлят светлина върху причината(ите) за вашите признаци, само че не постоянно дават цялостна картина. Реакцията на алергии към околната среда и хранителни алергии е ориентировъчна. Тя отбелязва, че силата на сезонните алергии зависи от съответния човек и неговите признаци.

 
Как работят тестванията за алергия?
 

В резултат на взаимоотношение с алергени се образуват характерни IgE антитела при алергичен пациент. Чрез оценка на количеството антитела може да се разпознава алергена и тежестта на алергичната реакция.

 

За установяване на алергени посредством кръв е належащо да се вземе кръв и да се изследва в лаборатория. Резултатите ще бъдат известни след 3-5 дни. За разлика от кожните проби, кръвните проби лишават повече време. Резултатът се показва количествено и ви разрешава да проследявате индикаторите през целия интервал на лекуване. Особеността на тази диагностика е, че се прави благодарение на комплекти, които дефинират общия и характерния IgE, които се основават на класическите технологии ELISA и RIA.

 

Информацията, събрана от резултатите, оказва помощ на Вашия доктор да избере верните медикаменти за управление на признаци като кихане, хрема или сърбящи очи. Те също по този начин могат да оказват помощ да се дефинира дали е належащо в допълнение лекуване, като да вземем за пример ваксини за алергия. В някои случаи тежките алергии може да изискват незабавно лекуване, като да вземем за пример инжекция с епинефрин (EpiPen). Тъй като тестванията не мерят тъкмо тежестта на алергията, доста алерголози предлагат EpiPens на тези, които са изложени на риск от анафилаксия.

 
Различни типове проби за алергия
 

Има няколко метода за установяване на алергия, само че всеки работи посредством премерване на отговора на имунната ви система към разнообразни алергени.

 

Най-често срещаните типове:

 
Кожни прик проби. Този тип е най-разпространеният способ за диагностициране на алергии. Той вкарва алерген в кожата благодарение на игла или сходно устройство и по-късно следи по какъв начин тялото ви реагира. Вашето проучване ще отнеме най-малко 15 минути, преди да даде резултат. Ако сте алергични, този тест ще докара до поява на червен, неравномерен обрив или хрипове на мястото, където е въведен алергенът. Интрадермални кожни проби. При този вид за алергени Вашият доктор инжектира алергени тъкмо под първия пласт на кожата Ви. Обикновено се употребява за разкриване на алергии към медикаменти или отрова и не се предлага при хранителни алергии. Специфични IgE кръвни проби. Те оказват помощ за диагностицирането на алергии посредством премерване на IgE антитела в кръвта против характерни задействания. Изисква дребна кръвна проба, взета от ръката ви или убодване на пръста. Предизвикателен тест. Ако имате реакция към храна или лекарство, доктор може да извърши предизвикателен тест или изследване за търпимост. Експерт алерголог следи, до момента в който поглъщате дребни количества хипотетични алергени. Целта е да се дефинира дали поглъщането на дребни количества от веществото ще провокира алергична реакция.
 
Тестовете за алергия точни ли са?
 

Кожните проби са най-хубавият метод за разкриване на алергени като скотски пърхот, прахуляк или плесен – те са ефикасни, евтини и лесни. Но с цел да се дефинира хранителната алергия, е по-добре да се направи кръвно проучване. Този по-безопасен и по-точен опит се употребява за идентифициране на редки алергени.

 

Обучени алерголози могат по-точно да дефинират алергените въз основа на композиция от здравна история и резултати от проучвания.

 
Кой би трябвало да си направи тест за алергия?
 

Ако се следят инструкции за алергия, е належащо да се извърши изследване за нея. Тези инструкции могат да включват:
Проблеми с дихателната система (например настинка/алергичен ринит), като запушен нос/настинка, кихане, кашлица, хриове, затруднено дишане и сърбеж и зачервени очи,Проблеми с храносмилането (например алергия към краве мляко), като повръщане, диария, стомашни конвулсии и аномални придвижвания на червата,Кожни проблеми (например атопичен дерматит/екзема), като сърбеж, зачервяване, отоци или лющене на кожата.
Кръвен IgE постоянно се употребява, когато кожните проби за алергия са неприложими. Това може да се наложи в следните случаи:
Когато лицето приема лекарство, което може да повлияе на резултатите и не може да се прекрати;Присъствие на кожно заболяване, което затруднява точното оценяване на резултатите;Ако се появява уртикария при надраскване на кожата;
Когато съществува евентуална заплаха от сериозна алергична реакция към изследваните алергени.

Тези кръвни проучвания се избират пред по този начин наречените „ предизвикателни “ проби, при които се ползват възходящи дози от евентуални алергени (например храна или лекарство). Те се правят под наблюдаване на доктор, тъй като съществува риск от съществени алергични реакции.

 

Как да лекуваме признаците на алергия

 

При потвърждаването, че имате алергия, можете да работите с Вашия доктор или алерголог, с цел да разработите проект за лекуване. Този проект се концентрира върху способи за ръководство на вашите признаци и понижаване на риска от по-сериозни реакции.

 

Общите лекувания за алергия включват:

 
Избягването на дразнителите. Минимизирането на излагането ви на дразнители е ефикасен метод за ръководство на признаците на алергия. Антихистамини. Тези медикаменти оказват помощ да се блокират резултатите на хистамина – химикал, обособен по време на алергична реакция. Алергични инжекции (имунотерапия). Редовните ваксини за алергия могат да оказват помощ за понижаване на чувствителността ви към алергени. EpiPen (епинефрин) инжекции. Това лекарство за незабавни случаи лекува съществени алергични реакции. Хората с риск от анафилаксия постоянно би трябвало да носят със себе си EpiPen.
Други медикаменти като деконгестанти и кортикостероиди могат да оказват помощ за понижаване на съсирването и възпалението, с цел да обезпечат повече облекчение от признаците на алергия.

 

Алергиите могат да бъдат огромен проблем, само че определянето и лекуването могат да оказват помощ за справяне със признаците. Говорете с Вашия доктор по отношение на метода за установяване на алергия и най-хубавия метод за лекуване на алергиите.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР