Астрономи вярват, че са заснели първото в историята изображение на

...
Астрономи вярват, че са заснели първото в историята изображение на
Коментари Харесай

Първа реална снимка на интересна екзопланета – Проксима С

Астрономи имат вяра, че са снимали първото в историята изображение на Проксима С (Proxima С), екзопланета, обикаляща към орбитата на най-близката ни звезда, Proxima Centauri – Проксима Кентавър.

Астрономите и запалянковците от дълго време се удивляват на Проксима Кентавър, освен заради относително дребното разстояние от Слънчевата система (4,2 светлинни години), само че и тъй като тя има орбита на планети в обитаемата зона.

Първо Проксима В (Proxima В) провокира неспокойствие, когато астрономите я откриха през 2016 година, защото се намира в обитаемата зона на звездата, тази планета евентуално може да съдържа течна вода и надлежно да приюти живот.

Астрономите преоцениха данните, събрани от инструмента SPHERE на доста огромния телескоп на Европейската южна обсерватория (ESO) в Чили и дефинираха 19 евентуални наблюдения на Proxima С. Списанието Astronomers and Astrophysics разгласява откритията на учените, които за първи път се появяват на arXiv.org, оповестява Scientific American.

Proxima С, евентуално е по-малко копие на нашия Нептун, с почти седем пъти по-голяма масата от тази на Земята. Планетата също е доста ярка, което може да значи, че е хазаин на пръстенова система, по-голяма от тази на Сатурн. Някои астрономи са скептични за пръстените и предвиждат, че тя по-скоро е заобиколена от облак прахуляк.

Има доста информация, която астрономите могат да получат от тези наблюдения. Това би могло да им помогне по-добре да схванат и друга екзопланета от системата – Проксима Б – планетарното златно дете на Проксима Кентавър.

Подобно на планетите в нашата Слънчева система, екзопланетите към Проксима Кентавър се чака да обикалят към орбитата на звездата. Колкото повече информация можем да съберем за Proxima С, толкоз по-добре ще разберем и Proxima В. За страдание, Proxima В не е толкоз фотогенична, защото орбитата й е доста покрай звездата, до момента в който Proxima С е по-далеч.

Правенето на фотоси на тези далечни светове не е елементарно. Вземете случая на Fomalhaut b, („ екзопланета “ за която Мегавселена към този момент писа), обикаляща към орбитата на звездата Fomalhaut, открита на небесно разстояние от 25 светлинни години.

Телескопът Хъбъл за пръв път вижда Fomalhaut b през 2004 година Изглеждаше, че е с приблизителна маса към три пъти повече от тази на Юпитер, както писа тогава New York Times. Но когато астрономите още веднъж снимаха звездата през 2014 година, те не съумяха да намерят мъничката планета обозначена като В – тя явно изчезна. Преоценката на първичните наблюдения на Хъбъл през 2004 и 2006 година остави значима диря: планетата като че ли се разширяваше и свиваше.

Сега, с помощта на поредност от скорошни компютърни симулации, астрономите считат, че обектът, който за първи път видяха, в действителност е бил облак от парчета и прахуляк, оставени след солиден конфликт на метеорити. Изследователи от университета в Аризона разгласиха своите открития тази седмица в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Но ще са нужни още наблюдения, с цел да са сигурни, че това е по този начин. За благополучие, необятен набор от мощни галактически и наземни телескопи, идват през идващите няколко години, с цел да оказват помощ.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР