Астрономи се натъкнаха на странна вихрушка от камъчета, прах и

...
Астрономи се натъкнаха на странна вихрушка от камъчета, прах и
Коментари Харесай

Забелязаха вихрушка с формата на полумесец на място, където вероятно се образува планета

Астрономи се натъкнаха на странна буря от камъчета, прахуляк и газ, обкръжаваща млада звезда. Те подозират, че тук – в границите на този материал с формата на полумесец – се образува бъдеща екзопланета.

Не за първи път учените демонстрират интерес към тази система. През 2019-та те откриха, че точно тук се образува три екзопланети в една много необятна орбита. В частност, те съумяха да се натъкнат на доказателства за съществуването на голям отвесен поток от газ в диска от материал, от който тези планети се образуват. Те го изобразиха като голям водопад, захранван от планетарната групировка.

Потенциалната нова планета към HD 163296 – звезда, ситуирана на 330 светлинни години от нас в съзвездието Стрелец – в действителност е доста по-близо до звездата от останалите три планети. Тази нова характерност на диска е съвсем на същото разстояние от звездата, на което е и Меркурий от Слънцето. Тя обаче се движи по-бързо от Меркурий, а най-горещата част от диска се завърта към един път на месец.

Температурите обаче са това, което притегля вниманието на учените. В съпоставяне с останалата част на диска, този район наподобява е доста по-горещ. Екипът подозира, че горещото място в реалност е буря, където прахът е главната преобладаваща съставна част.

Симулациите поддържат тази концепция. Компютърни модели подсказват, че за разлика от останалите места в диска, тук вихрушката безусловно стрива дребните камъчета и не остава нищо друго, с изключение на прахуляк. Откритието е значимо, защото ще ни помогне да разберем по какъв начин тъкмо се образуват планетите – и в частност, скалистите като нашата лична Земя.

Снимка, направена от ALMA, на протопланетарния диск към младата звезда HD 163296. Новите наблюдения съумяват да надникнат тъкмо в неговата среда. Източник: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO); A. Isella; B. Saxton (NRAO/AUI/NSF) CC BY 4.0.

Наблюденията са направени чрез един извънредно остроумен трик. Комбинирайки инфрачервените наблюдения от четири разнообразни телескопа от оборудването VLT (Много огромния телескоп) на Европейската южна обсерватория, екипът съумява да сътвори виртуален телескоп с диаметър 200 метра – доста по-голям от който да е телескоп в обсерваторията.

Дискът от газ, обкръжаващ звездата, е един от най-ярките, откривани в миналото – точно това прави вероятни и наблюденията през последните няколко години. Екипът се надява да приложи този метод и при други системи и надлежно – да разшири познанията ни за методите, по които се образуват планетите.

Откритието е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР