Астрономи, проучващи начина, по който се е образувала Луната, откриха

...
Астрономи, проучващи начина, по който се е образувала Луната, откриха
Коментари Харесай

Земята е създадена от две планети, които са се слели в едно

Астрономи, проучващи метода, по който се е образувала Луната, откриха нови сведения, които демонстрират, че тя се е образувала, откакто по-малка планета се е блъснала непосредствено в нас преди към 4.5 милиарда години. Според учените конфликтът е бил толкоз нечовечен, че „ планетата ембрион “, която ни е блъснала, (Тея) в последна сметка се е сляла и с Луната, и със Земята, написа Science  Alert.

Идеята, че спътникът на нашата планета се е образувал в резултат на конфликт в Слънчевата система, не е нова. Досега обаче учените допускаха, че Тея просто е „ забърсала “ Земята и е избутала Луната в орбитата ни. А по-късно – си е траяла по пътя в галактическото пространство. Днес обаче екип от учени от университета на Калифорния, Лос Анджелис, декларират, че Тея в никакъв случай не ни е изоставяла.

За да доближат до това умозаключение, откривателите са проучили седем лунни скали, донесени задачите „ Аполо “, както и шест вулканични скали от земната тога.

Те са желали да видят коли кислородни изотопи се намират в самите скали. С други думи – броели са протоните и неутроните в кислородните атоми. Това е значимо, защото скалите на всяко едно планетарно тяло в нашата Слънчева система, има неповторим отпечатък от кислородни изотопи. Именно посредством него може да разберем от кое място в действителност са пристигнали.

Така да вземем за пример, близо 99.9 % от кислородът на Земята е O-16. Това значи, че всеки атом съдържа 8 протона и 8 неутрона. На планетата ни обаче има и дребни количества O-17 и O-18. И точно съотношението сред O-16 и O-17 може да бъде употребявано, с цел да се разбере от кое място в действителност са пристигнали скалите (и другите субстанции).

Ако Тея просто е забърсала Земята и е образувала Луната, както се смяташе до неотдавна, то спътникът ни щеше да е построен най-вече от Тея. Съответно – съотношението сред кислородните изотопи на Земята и Луната щеше да е друго.

„ Не откриваме каквито и да е разлики сред кислородните изотопи на Земята и Луната. Те са неразличими “, разяснява Едуард Янг, основният началник на изследването.

Нещо повече – откритията поддържат хипотезата, препоръчана през 2012 година, съгласно която Тея и Земята са се сблъскали и в последна сметка – са се слели.

„ Тея се е сляла със Земята и Луната и се е разпределила и в двете тела – разяснява Янг. – „ Това изяснява за какво не виждаме друга сигнатура на Тея в Луната и Земята. “

Все още не знаем много неща за Тея. Янг и неговият екип имат вяра, че този планетарен ембрион е бил с размер, подобен с този на Земята. Според други той по-скоро е бил огромен колкото Марс.

Янг обаче изяснява, че съществуват доказателства, че Тея е нараствала и че в случай че е била претърпяла конфликта, е щяла да се трансформира в цяла планета.

Ако бъде доказано, проучването, което е оповестено в Science, ще промени разбиранията ни за метода, по който нашата планета се е образувала и еволюирала. То може да ни даде и спомагателна информация за произхода на водата. Челен конфликт с Тея най-вероятно е довел до унищожаването на всички водни ресурси. Ако това в действителност се е случило, то водата се е върнала при нас посредством конфликтите на дребни метеорити десетки милиони години по-късно.

От една страна, самият факт, че нашата планета е унищожила друга, с цел да можем да съществуваме през днешния ден, е много печален. Но от друга – поредицата от инцидентни събития, довели до раждането на човечеството, е в действителност забележителна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР