Астрономи откриха нова квазилуна Земята - космическо тяло, което обикаля

...
Астрономи откриха нова квазилуна Земята - космическо тяло, което обикаля
Коментари Харесай

Земята има нова луна

Астрономи откриха нова квазилуна Земята - галактическо тяло, което обикаля към нея, само че гравитационно е обвързвано със Слънцето, заяви " Дейли мейл ".

Космическият обект, наименуван 2023 FW13, е открит от специалисти благодарение на телескопа Pan-STARRS на върха на вулкана Халеакала на хавайския о-в Мауи и е един от дребното известни квазилуни.

Експертите считат, че античният галактически сателит е бил наоколо до Земята от 100 година пр.н.е. и ще продължи да обикаля към нашата планета най-малко още 1500 години, до 3700 година

Нито 2023 FW13, нито сходна квази-луна, наречена 469219 Камо`оалева, се счита, съставляват заплаха за хората на Земята.

Предлагани са няколко претенденти за втора луна на Земята, само че към този момент никой от тях не е доказан. 

Квазилуната е подкатегория на близки до Земята метеорити, които обикалят Слънцето, само че остават до планетата ни. Те се движат по елиптична орбита към Слънцето, която наподобява доста на земната. Изглеждат като че ли са на орбита към Земята, само че гравитационно са свързани със Слънцето. 



2023 FW13 е следена за първи път на 28 март тази година с телескопа Pan-STARRS, след което съществуването й е доказано и с други телескопи. Тя е вписана от Центъра за дребни планети към Международния астрономически съюз. Макар и размерът й да не е доказан, експертът по метеорити Ричард Бинзел го пресмята на към 10 - 15 м в диаметър.

Това е незначително спрямо размера на Луната, чийто диаметър е 3476 км, въпреки и Луната да е класифицирана като такава поради орбиталните й халрактеристики, а не поради размера.

2023 FW13 обикаля Слънцето за 365,42 дни, колкото и Земята. Макар и орбитата й да е към земята, тя е толкоз удължена, че стига доникъде на пътя до Марс и доникъде на дистанцията до Венера. 

Земята има няколко известни галактически спътници, доста от които са квазисателити, макар че, както демонстрира 2023 FW13, евентуално има още доста други, които би трябвало да бъдат открити.

Квазисателитите нормално следват " постоянен " път към Земята повече от няколко десетилетия, преди в последна сметка да изоставен орбитата на планетата.

Камо`оалева (или 2016 HO3) е открит от телескопа Pan-STARRS в Хавай през 2016 година Неговият диаметър е към 100 м. Той ще бъде на тази орбита към 300 години, съгласно Рену Малхотра, специалист от университета в Аризона.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР