Астрономи откриха далечна гигантска планета със странна орбита, съобщи ЮПИ.

...
Астрономи откриха далечна гигантска планета със странна орбита, съобщи ЮПИ.
Коментари Харесай

Астрономи откриха гигантска екзопланета със странна орбита

Астрономи откриха далечна гигантска планета със странна орбита, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Масивната екзопланета е 3 пъти по-голяма от Юпитер и е със мощно елиптична орбита. Ако орбитата й бъде сложена към Слънцето, екзопланетата ще кръжи оттатък Нептун, навътре в астероидния пояс и над него.

Повечето планети с издължени орбити се намират навътре в своите звездни системи. Новоооткритата екзопланета обаче е в покрайнините на своята далечна звездна система.

"Въпросната планета е друга освен от планетите в Слънчевата система, само че и от откритите до момента други екзопланети - съобщи ръководителката на проучването Сара Блънт от Калифорнийския софтуерен институт. - Орбитите на други планети, открити надалеч от своите звезди, са с невисок ексцентрицитет, т.е. са по-кръгли. Фактът, че планетата е с толкоз висок ексцентрицитет на орбитата си, свидетелства за някои разлики в метода, по който е била образувана или е еволюирала спрямо другите планети. "

Учените употребявали способ, обвързван с радиалната скорост, с цел да разпознават планетата HR 5183b и необикновената й орбита. Тъй като на планетите, които кръжат на доста разстояние от звездите си, е нужно дълго време, с цел да създадат едно завъртане към тях, този способ за проучване на далечни екзопланети изисква няколкогодишни наблюдения.

"Екипът ни наблюдаваше звездата благодарение на обсерваторията Кек от повече от две десетилетия и откри доказателства за съществуването на планетата през последните две години - разясни астрономът Андрю Хауърд от института. - Без тези продължителни старания в никакъв случай нямаше да открием планетата. "

Астрономите следили за планети към звездата HR 5183 от 90-те години на предишния век, само че към момента не са следили едно цялостно завъртане на HR 5183b към нея. На планетата са нужни сред 45 и 100 години, с цел да направи едно завъртане.

"HR 5183b прекарва огромна част от времето си, движейки се постепенно по своято мощно ексцентрична орбита, а по-късно форсира и се изстрелва към звездата си ", означи Хауърд.

Резултатите от проучването са оповестени в Astronomical Journal.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР