Астрономи от университета на Сидни, Австралия, са открили неизвестен досега

...
Астрономи от университета на Сидни, Австралия, са открили неизвестен досега
Коментари Харесай

Астрономи откриха десетки необичайни червени гиганти в Млечния път

Астрономи от университета на Сидни, Австралия, са разкрили незнаен до момента вид червени звезди колоси, които се отличават с по-малки размери и маса от другите светила, оповестява " Нейчър астронъми ".

Известно е, че Млечният път съдържа милиони червени колоси - ярки, само че студени звезди. Според учените Слънцето също ще доближи този етап след няколко милиарда години.

Авторите на новото проучване за първи път са разкрили " изтъняващи " колоси, за чието битие до момента се предполагаше единствено теоретично. Учените са преброили към четиридесет такива обекта.

За задачите на проучването астрономите са анализирали данни от телескопа " Кеплер ", събрани сред 2009 и 2013 година През годините телескопът непрестанно е записал измененията в яркостта на десетки хиляди червени колоси.

След като са проучили информацията, откривателите са разпознали два вида атипични звезди: червени колоси с доста дребни маси или с извънредно слаб искра. Масата на звездите от първия вид е сред 0,5 и 0,7 от тази на Слънцето. Според астрономите, в случай че те последователно губят маса, възрастта им ще надвиши възрастта на самата Вселена. Затова те допускат, че загубата на маса е била внезапна и неочаквана.

Вторият вид звезди са с тегло сред 0,8 и 2,0 слънчеви маси, само че тяхната светимост е доста по-ниска от тази на другите светила. Учените са разпознали общо седем такива обекта, само че считат, че в действителност те са доста повече.

Причината, която може да е довела до загубата на маса, към момента не е открита. Астрономите позволяват че това може да се дължи на съществуването на прилежаща звезда. Повечето от светилата в Млечния път се намират в двойни системи. Когато някоя от тези звезди стартира да се уголемява, нейният " сателит " може да притегли и погълне част от материала.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР