Астрономи от САЩ и Испания обясниха произхода на астрономическия обект

...
Астрономи от САЩ и Испания обясниха произхода на астрономическия обект
Коментари Харесай

Загадъчен обект край Млечния път

Астрономи от Съединени американски щати и Испания обясниха произхода на астрономическия обект Segue 1, за който се счита, че е сфероидна вселена джудже или глобуларен клъстер, заяви Сайънс алърт.

По мнението на учените, по-вероятно е Segue 1 да е вселена, уловена от гравитацията на Млечния път.

Обектът Segue 1 е слабосветещ сателит на нашата вселена. Светимостта му не е по-голяма от тази на 300 слънца, а това е особено за глобуларен клъстер.

Съставен е от остарели звезди, съдържащи малко количество метали. Това навежда на мисълта за евентуална вселена, зародила в ранната Вселена, когато първото или второто потомство звезди към момента не се били трансформирали в свръхнови, синтезирайки и разпространявайки тежки метали.

Учените изследвали траекторията на Segue 1 и открили, че обектът кръжи към Млечния път с интервал 600 милиона години. Това е особено за вселена джудже.

Според най-вероятния сюжет, обектът е бил уловен от гравитацията на нашата вселена при възникването си преди към 8 милиарда години. Друга догадка гласи, че обектът е бил сателит на сблъскала се с Млечния път по-голяма вселена, само че тази възможност е едвам 25-процентна.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР