Астрономи на Европейската космическа агенция (ЕКА) обявиха, че вече са

...
Астрономи на Европейската космическа агенция (ЕКА) обявиха, че вече са
Коментари Харесай

Учени откриха поне 30000 близки до Земята астероида

Астрономи на Европейската галактическа организация (ЕКА) оповестиха, че към този момент са засекли над 30 000 метеорита в Слънчевата система, които са с подредба " близки до Земята ". Това значи, че тяхната орбита е такава, че най-малко в един миг от нея, тези обекти ще са на близко разстояние от планетата, оповестява DigitalTrends.

Близки до Земята метеорити не значи наложително, че те са рискови. В тази категория попадат всички обекти, които се доближават на по-малко от 1,3AU от Земята. 1AU е дистанцията сред Слънцето и Земята, което значи, че огромна част от обектите не са рискови.

Освен това огромен брой от засечените метеорити са задоволително дребни, с цел да изгорят в атмосферата даже и да са в рискова за Земята траектория. Учените пресмятат, че евентуално рисковите метеорити са тези, чиято траектория пресича земната орбита и са с диаметър над 140 метра. Такива обекти ще бъдат поставяни под по-внимателен мониторинг.

Заслуга за огромния брой засечени метеорити, имат системи като Gaia - галактическа обсерватория, която картографира звездите в Млечния път. При анализите, се прихващат и обектите на напред във времето, което в композиция с логаритми, разрешава откриването и определянето на орбитите на метеоритите.

След като системата засече подобен обект, той се ревизира посредством няколко наблюдения с телекопи пред интервал от време. Те удостоверяват откритието и орбитата и го прибавят към каталога.

Учените допълват, че най-вероятно броят на " околните " метеорити е още по-голям. Те също по този начин споделят, че и общият им брой не се усилва с времето, а просто наличната техника става все по-добра в откриването им. Повече от половината от " околните до Земята " метеорити са открити единствено през последните шест години.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР