Астронавтите, които живеят на борда на “Международната космическа станция, направиха

...
Астронавтите, които живеят на борда на “Международната космическа станция, направиха
Коментари Харесай

Астронавти на “Международната космическа станция” заснеха Северна и Южна Корея!

Астронавтите, които живеят на борда на “Международната галактическа станция ”, направиха впечатляваща фотография на Корейския полуостров на 30 януари. Снимката е направена с дигитален фотоапарат Nikon 3D, от участниците на Експедиция 38. Сега в орбита има шестима души – Майкъл Хопкинс, Рик Мастракио (астронавти на НАСА), Коичи Уаката (астронавт на Япония) и Олег Котов, Сергей Рязанский, Михаил Тюрин (космонавти на Русия).

Снимката е направена по време, когато над Корейския полуостров е била нощ. Мястото, на което се намира Северна Корея, е съвсем напълно мрачно, в съпоставяне със прилежащите Южна Корея и Китай. Мрачната северна част на Корейския полуостров наподобява както океана на нощните фотоси. В тази северна част по-голямото ярко леке, което наподобява на остров, съставлява Пхенян – столицата на Северна Корея. Светлинното лъчение на Пхенян е аналогично с това на дребните градчета на Южна Корея.

 Korean Peninsula

Корейският полуостров, сниман от астронавтите на “Международната галактическа станция ” на 30 януари тази година. Credit: NASA

Освен това на тази нощна фотография можете елементарно да различите бреговата линия на Южна Корея, където тя граничи с океана. Но не можете да забележите бреговата линия на Северна Корея.

Северна Корея потъва в мрак при започване на 90-те години на предишния век, когато комунистическите режими в Източна Европа рухват и Съюз на съветските социалистически републики е пред разпад. Северна Корея изумява политическите анализатори, тъй като всички предвиждат, че както и в другите страни, режимът и там ще рухне. Но режимът не рухва, когато Русия към този момент не доставя страната с евтини горива, когато стопанската система се срутва радикално, когато електричеството изчезва. По-късно към средата на 90-те години, когато настава огромният апетит, режимът още веднъж оцелява – и това продължава до ден сегашен, без признаци да настъпят промени.

Столицата на Северна Корея – Пхенян в действителност се вижда отчетливо даже и на нощните фотоси и е едно от дребното места с електрическа енергия. Западни туристи, които отиват там, остават впечатлени – дотам, че се замислят дали тъжните истории за Северна Корея не са просто агитация. В Пхенян има небостъргачи, улиците се поддържат, хората наподобяват добре облечени.

Но осведомените анализатори споделят, че Пхенян е като страна в страната. Само най-верните поддръжници на режима се позволяват да живеят там, само че даже и тогава не постоянно – Барбара Демик споделя в своята книга за Северна Корея, че едно семейство е било изселено, тъй като детето им е било с кусур. Обикновеният севернокореец може да се роди, да живее и да почине, без в никакъв случай да не е видял Пхенян, даже и на разходка – с цел да отидеш там се изисква позволение, каквото не всеки може да получи. Ако севернокореец живее в Пхенян, може да се смята за щастливец.

В провинцията е друго – там няма ток, няма селскостопански машини. Жителите на селата употребяват животинска двигателна сила за активността си.

За повече информация по отношение на фотографията: вижте уеб страницата на НАСА.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР