Астронавтът от НАСА, направил първата в историята "свободна" разходка в

...
Астронавтът от НАСА, направил първата в историята "свободна" разходка в
Коментари Харесай

На 80-годишна възраст си отиде легендарният космонавт Брус Маккендлес


Астронавтът от НАСА, направил първата в историята "свободна" разходка в Космоса умря на 80-годишна възраст, предадоха западните медии.

От публикуваното през днешния ден известие на американската галактическа организация излиза наяве, че Брус Маккендлес е умрял още в четвъртък в дома си в Калифорния, въпреки и да не се показва причина за гибелта му.

Маккендлес остава в човешката история като първия човек в света, употребявал пилотируем маневриращ модул за свободно напредване в галактическото пространство. Освен това по време на задачата "Аполо 11", Маккендлес дава отговор за връзката с астронавтите на борда – Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майк Колинс. Именно негови са и думите, които се чуват на записа сега, в който се слага американският байрак на Луната.

"О, това е красиво, Майк. Наистина красиво", споделя тогава Маккендлес през радиото.

През 1990 година Маккендлес взе участие и в извеждането в орбита на "Хъбъл".

"Легендарната фотография на Брус, реещ се безтегловно в космоса въодушеви генерации наред американци да имат вяра, че не съществува предел на човешкия потенциал", съобщи републиканският сенатор Джон Маккейн, който следва дружно с Маккендлес в Американската военноморска академия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР