Асоциацията за инсулт и афазия (АИА) създаде първата у нас

...
Асоциацията за инсулт и афазия (АИА) създаде първата у нас
Коментари Харесай

Създадоха първата група за взаимопомощ след прекаран инсулт

Асоциацията за инсулт и афазия (АИА) сътвори първата у нас група за взаимопомощ след прекаран инсулт, оповестиха от организацията. Тя бе учредена в град Банкя с присъединяване на лекари, пациенти и техни близки.

Инициативата е част от акция на асоциацията под наслов „ Живот след инсулт “, която се организира през май в цялата страна.

Асоциацията за инсулт и афазия има упоритостта да сложи във фокуса на публичния интерес обществената значителност на инсулта, да осведоми за особеностите на болестта и да сложи акцент върху нуждата от съответните и навременни дейности още при първите признаци.

България продължава да е отпред на отрицателната статистика на Европа, обвързвана с това заболяване, както по брой случаи на 100 000 души, по този начин и по смъртност. Тревожен е възходящият брой инсулти в страната, притеснителна е наклонността възрастовата граница на инсулта да понижава.

Поради тези аргументи Асоциацията за инсулт и афазия учреди първата в България локална група за взаимопомощ след инсулт, която е ориентирана към претърпели инсулт, техни близки, хората, които ги обгрижват, подкрепящи ги жители и експерти от локалната общественост.

Събитието се организира в галерията на 78-мо СУ „ Христо Смирненски “ в Банкя и бе намерено от Ана Стойкова – общински консултант в Столична община. Тя връчи приветствен адрес от името на кмета на Район Банкя Рангел Марков.

Лекари, пациенти претърпели инсулт и членове на техните фамилии – посетители и деятели на групата за взаимопомощ, се сплотиха в разбирането за значимостта на предварителната защита. Те съпреживяха описа от първо лице за болестта с историята на световноизвестната актриса Шарън Стоун, която е надмогнала инсулта. Специално за събитието, фрагменти от автобиографичната й книга „ Красотата да живееш два пъти “ показа актрисата Йоана Буковска.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР