Асоциацията на университетските болници в България излезе с позиция относно

...
Асоциацията на университетските болници в България излезе с позиция относно
Коментари Харесай

Университетските болници застават зад проф. Иван Костов: Спрете гаврата с “Майчин дом”!

Асоциацията на университетските лечебни заведения в България излезе с позиция по отношение на разразилото се напрежение около  СБАЛАГ „ Майчин дом “ и по-конкретно шефа на лечебното заведение проф. Иван Костов. 

Припомняме, през вчерашния ден безусловно през няколко часа, бяха свикани две събития за медиите, които показаха и разнообразни позиции, свързани с обстоятелства към ръководството на болничното заведение, възнагражденията на шефа, определенято на бонусите за работещите там и други. Темата за заплатата на проф. Костов от седмици е още веднъж в общественото пространство.

От АУБ показват, че до тях е изпратена “молба за поддръжка от екипа на болничното заведение ”, в която се твърди, че от няколко месеца против университетската болница се води гневна, недостойна акция, популяризират се погрешни изказвания, компромати и откровени неистини, като се цели промяна на управлението на „ Майчин дом ”.

Асоциацията на университетските лечебни заведения в Република България бе сезирана с молба от ръководителите на структури в СБАЛАГ „ Майчин Дом “, с която се упорства за позиция по разразилия се скандал в медийното пространство.

От месеци със угриженост следим целенасочени акции против редица академични лечебни заведения в страната и техния мениджмънт. Университетските лечебни заведения са главен дирек за развиването на медицината в България, като образоват голям брой от бъдещите експерти и лекуват най-тежко болните пациенти. СБАЛАГ „ Майчин Дом “ е знак на академизма в медицината, бидейки най-старата АГ болница в страната. През 120 годишната и история в болничното заведение са работили генерации изтъкнати лекари, професори и учени, които са основали и не престават да развиват школата на българското акушерство, гинекология и неоантология.

С терзание и безпокойствие наблюдаваме как избрани лица разрушават имиджа на институцията и нейното управление. На брифинг в болница „ Майчин Дом “ на 12.09.2023г. всички хабилитирани завеждащи клиники лекари, ръководители на отделения, както и завеждащите катедри са подкрепили шефа на болничното заведение проф. доктор Иван Костов, дм. Призоваваме да се спре с публичното уронване на престижа на лечебните заведения и техните управления, в частност на университетската болница СБАЛАГ „ Майчин дом “, нейното ръководство и персонално на изпълнителния шеф проф. доктор Иван Костов, дм. Осигуряването на спокойна среда е значимо за сполучливата лечебна, просветителна и научна активност на лечебните заведения. Разпространението на недоказани обстоятелства и обвинявания в общественото пространство е неприемливо и вредно освен за лечебните заведения в страната, а и за цялото ни общество. Рушенето на престижа на лечебни заведения, лекари, мениджъри, преподаватели посредством издание на недоказани по планувания в законите на страната ред внушения и обвинявания е извънредно деструктивно. Нанася се щета освен на лекарското съсловие като цяло, само че и на жителите на Република България, които разчитат да получават високотехнологична и качествена здравна помощ, като се основава съмнение в цялата здравна система.

За следващ път Ви осведомяваме, че шефовете и шефовете на лечебните заведения в Република България се ИЗБИРАТ за избран период, по избран в специфичните закони и ред. Всеки, който желае и дава отговор на критериите, може да се кандидатира, и в случай че бъде определен, да ръководи и съставлява лечебно заведение.

Нито един директор/управител/ не си дефинира заплатата. Тя се дефинира за частните лечебни заведения от притежателя, а за държавните и общинските такива по реда, очакван в Закона за обществените предприятия и правилника за неговото използване. В университетските лечебни заведения на Република България работят водещи лекари, учени и преподаватели, които дружно със студентите и специализантите в медицинските университети са най-големият капитал и капацитет на българското опазване на здравето.

Никой не може да лиши краткотрайно определените лекари на управнически позиции в лечебните заведения от правото да практикуват своята специалност. Това право е обещано от Конституцията. Никой няма право да забрани на българския пациент да избере кой, по кое време и по какъв начин да го лекува.

За следващ път апелираме да не се занимаваме като общество с дребнотемие, а да се концентрираме върху решаването на големите проблеми и провокации, които стоят пред нас. Република България е правова страна, член на Европейския съюз. Живеем в XXI- ви век и е извънредно време да сме наясно, че противоречивите въпроси не се вземат решение с доноси и изявления, в които не се отразява по едно и също време и позицията на засегнатата страна, а по планувания в закона ред. Последната дума има способният съд с влезнало в действие правосъдно решение по отношение на виновността, или неналичието на такава у който и да било.

Позицията на АУБ е подписана от ръководителя на АУБ проф. Красимир Иванов и е изпратена до здравния и просветителния министри, както и до ръководителите на отрасловите комисии в Народното събрание.

Позицията на АУБ без редакторска интервенция, а молбата за поддръжка може да видите ТУК.

Инфо: Medical News 

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР