Асоциацията на пенсионните дружества у нас се обяви срещу предложенията

...
Асоциацията на пенсионните дружества у нас се обяви срещу предложенията
Коментари Харесай

Пенсионните дружества: БСП дава опасни идеи за втората пенсия

Асоциацията на пенсионните сдружения у нас се разгласи против предложенията на Българска социалистическа партия и на народния представител Александър Сиди (ВМРО) за етапа на погашение на втора пенсия, само че замълча за плана на ГЕРБ. Както " Сега " писа, преди второ четене на държавния законопроект за промени в Кодекса за обществено обезпечаване ГЕРБ внесе нови 30 страници с редактирани текстове, в които отчасти отрази забележките на Комисията за финансов контрол. Преди това промени за второ четене внесоха и " Коалиция за България " и депутатът Сиди.

Проектът на Българска социалистическа партия предлага освен във етапа на погашение да има гаранции за парите във втория дирек (при пенсиониране човек ще получи най-малко брутния размер на импортираните осигуровки дружно с начислените през годините такси), само че и във етапа на струпване - левицата желае при избор на обезпечаване единствено в Национален осигурителен институт, фондовете да превеждат в сребърния фонд не просто сумата по партидата, а брутния размер на импортираните осигуровки. Георги Гьоков и сътрудниците му оферират също при погашение да се подсигурява освен брутният размер на осигуровките, както оферират ръководещите, а сумата да се индексира с инфлацията за целия интервал на обезпечаване.

Дружествата дефинират като фрапантни тези промени. " Предложенията на Българска социалистическа партия носят големия риск , че с цел да проработят, би трябвало да се промени значително и останалата част от законопроекта, т.е. би трябвало да се пренапишат отначало съществени текстове в ЗИД на КСО. Това значи блокиране на целия развой, връщане с години обратно на процедурата и опасност за естественото протичане на процеса по погашение на пенсиите, който би трябвало да стартира през месец септември. Така на процедура се блокира цялата промяна в пенсионно осигурителната система в страната, стартирана през 1999 година, и провеждана с дейното присъединяване на държавни управления и специалисти на Българска социалистическа партия ", показват от асоциацията.

За да се подсигурява действителна рентабилност или най-малко покритие на инфлацията е належащо да се сътвори напълно нов капиталов режим, който да включва принадлежности, предопределени за поемането на такава гаранция, както и основаването на нов вид запаси, защото с препоръчаните в законопроекта тя не би могла да бъда покрита. Инвестиционна политика, ориентирана към гарантиране на действителна рентабилност, би означавало нападателна и рискова от капиталова тактика, което опонира на същността на пенсионния фонд, разясняват сдруженията. " В България липсват финансови принадлежности, чиято рентабилност да е функционалност на инфлацията. В доходността по ДЦК на България, даже и с 10-годишен матуритет, е едвам почти 0.5% при инфлация 1.5-2.5% ", показват оттова.

Асоциацията не разяснява третия и най-съществен пакет промени преди второто четене на законопроекта - този на ГЕРБ, импортиран от Светлана Ангелова и други депутати на ръководещите. Предполага се, че той е координиран с сдруженията и се употребява освен с тяхното единодушие, само че и с това на КФН.

В предложенията на ГЕРБ има смяна във факторите, от които ще се дефинира втората пенсия - вместо биометрични таблици за смъртността ще се употребява обществена статистика - таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот на Национален статистически институт. ГЕРБ планува и КФН да утвърждава рисковия коефициент, с който ще се натоварва пенсията, в случай че човек изиска обезпечен първи размер на погашение (това значи да получава цялостен живот една и съща сума, отпусната му при пенсионирането и е застраховка против вероятно понижение при неприятни резултати от вложението на средствата). Дружествата ще са длъжни и първо да изразходят запаса от постигнатата рентабилност, преди да посегнат към понижаване на пенсията. Освен това най-накрая наследяването на средствата в универсалните фондове ще става от цялостния кръг наследници, планувани в закона за наследството - до момента не бяха включени наследниците по наследство и по съребрена линия (братя и сестри).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР