Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати сигнал до Главната

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати сигнал до Главната
Коментари Харесай

Асоциацията на работодателите сезира институциите за високите цени на тока

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати сигнал до Главната прокуратура, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната организация " Национална сигурност ", ГДБОП и Комисията за защита на конкуренцията.

Основанието да се сезират тези институции са открити данни, позволяващи да се направи обосновано съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент, което със своите размери и обсег заплашва стопанската система и националната сигурност на Република България, оповестяват от организацията.

Отчитайки броя на лицата, имащи отношение и присъединяване в постигането на съответния целен резултат може също да се допусна, че е налице трайно структурирано незаконно съдружие, което има за цел осъществяване на закононарушение, се споделя още в известието.

Ето и целият текст на сигнала:

Основание да Ви сезираме с сегашния сигнал са открити данни, позволяващи да се направи обосновано съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент, което със своите размери и обсег заплашва стопанската система и националната сигурност на Република България. Отчитайки броя на лицата имащи отношение и присъединяване в постигането на съответния целен резултат можем също да предположим, че е налице трайно структурирано незаконно съдружие, което има за цел осъществяване на закононарушение. Затова, с оглед пълномощията Ви, предоставяме на Вашето вниманието фактическите условия за посочените нагоре заключения, които са:
На пазара на електрическа сила реализиран на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), на платформата „ Ден напред “ междинната цена за 1 MWh базова мощ за интервала 27 юли - 5 август 2021 година е в диапазона 177.89 лева - 330.73 лева - най-скъпата в цяла Европа, като по часове доближава даже над 400.00 лева./MWh (вж. Приложение № 1). Нещо повече - тази цена е с над 50% по-висока от междинната за Европейски Съюз и с над 75% по-висока от цената на електрическата енергия в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и над два пъти и половина над цената за същия интервал на миналата година. Този резултат е кумулативен резултат от една страна от нарасналото търсене (в това число с признаци за манипулиране на борсата) на платформата „ Ден напред “, а въпреки това от незадоволителното и недобре структурирано предложение на количества електрическа сила от производителите на същите.

Предметът на сегашния сигнал е незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа сила на платформата „ Ден напред “ и в частност от държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД, като посочваме следните съответни обстоятелства, които ни разрешават да създадем обосновано съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент.

През 2020 година Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ реализира рекордна загуба от над 341 млн. лева, като насъбраната загуба (вкл. загуби от минали години) надвишава 1.15 милиарда лева Отрицателният финансов резултат за 2020 година е съвсем 75% от осъществените от сдружението доходи и ТЕЦ-ът безусловно е изправен пред неплатежоспособност заради свръхзадлъжнялост, защото настоящите му пасиви доста надвишават настоящите му активи.

Съгласно Решение № Ц-27 от 01.07.2021 година на Комисията за енергийно и водно контролиране държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД е напълно на облага при ценови нива на електрическата енергия над 220,83 лева./MWh, т.е. при тази цена на електрическата енергия сдружението покрива всички свои условно непрекъснати и променливи разноски свързани с производството на електрическа енергия. Всeки лев над тази цена носи на предприятието оперативна облага. В същото решение № Ц-27 от 01.07.2021 година на Комисията за енергийно и водно контролиране, стр. 29 в таблица технико-икономически индикатори са посочени както чистата електрическа сила, планирана за интервала 01.07.2021 година - 30.06.2022 година в размер на 6 501 789 MWh, по този начин и размерът на прогнозните променливи разноски – 1 115 651 хиляди лева С други думи, специалистите на КЕВР показват, че при цена над 171,59 лева./MWh се покриват изцяло променливите разноски на сдружението за производството на електрическа енергия, т.е. всеки лев над тази продажна цена (до 220,83 лева./MWh) ще понижава възможните загуби на сдружението от регистрираните условно непрекъснати разноски.

Същевременно през съответния интервал, 27 юли - 5 август 2021 година, държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД не предлага електрическа сила на платформа „ Ден напред “ или предлага такава на 20-25 % от разполагаемия си потенциал. При конфигурирана мощ от 1610 MW за общо 8-те блока и наличен потенциал на интервала в диапазона - 1207-1063 MW (вж. Приложение №2), Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД предлага сила от едвам 2 блока, добавяйки още един блок едвам след обществена социална реакция и неодобрение – надлежно общо сред 230 и 500 MW в обособените часови интервали (вж. Приложение № 3).

Липсата на предложение даже при повърхностен потенциал от страна на държавното дружество Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД лишава сдружението от евентуална облага, която би могло да реализира и в това време задържа изкуствено висока цена на електрическата енергия на платформа „ Ден напред “ на БНЕБ.

Изложеното дотук илюстрира държание, което никога не може да се отнесе към отговорно, още по-малко към положително ръководство. Не се работи с наличния, а с недооценен в пъти потенциал (усреднено към 400 MW при вероятни 1207 MW), не се употребяват опциите за осъществяване на облаги при уместно ценово ниво, не се употребяват опциите за понижаване на насъбрани загуби, като незадоволителното предложение в едно с редица предложения „ купува “, които будят съществени съмнение за операции на борсата, задържа високата цена и на практика унищожава българската промишленост.

Посоченото безучастие съгласно нас е съставомерно действие. Като се има поради, че посоченият образец – 27 юли - 5 август 2021 година надалеч не е случаен или изолиран случай, то е налице основателно съгласно нас съмнение, че става дума за продължавано закононарушение.

От гореизложеното се открива следващото безучастие и неупражняване на отговорности от лица с управителни функционалности в Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД и БЕХ, както и от страна на министъра на енергетиката като принципал, което е всъщност ценообразуващ детайл на пазара на електрическа енергия, като директно се отразява на конкурентоспособността на българската промишленост (която се конкурира с пазари със доста по-евтин ток), както и върху цените на артикули и услуги за крайните консуматори. Така за следващ път българските жители и българския бизнес ще платят за безотговорността и безстопанственото ръководство, което се е наложило като процедура в българските държавни сдружения, в това число и най-много в Енергетиката. Увреден е ползата както на Държавата и нейното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2, по този начин и на трети лица – потребителите на електрическа енергия (промишлени предприятия, лечебни заведения, учебни заведения, общински и държавни администрации и др.)

С оглед Вашата функционалност по реализиране на контрол за правда в Република България и поради изложените данни в сегашния сигнал, апелирам да разпоредите обстоятелствена инспекция за определяне на обстоятелствата по случая и при преценка за задоволително данни за осъществени закононарушения, да разпоредите формиране на съответните досъдебни производства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР