Асоциацията на европейските журналисти - България протестира срещу реакцията на

...
Асоциацията на европейските журналисти - България протестира срещу реакцията на
Коментари Харесай

АЕЖ иска Външно да привика турската посланичка заради намеса в работата на БНР

Асоциацията на европейските публицисти - България стачкува против реакцията на турската страна против изявление по Българското национално радио и изиска намесата на Външно министерство.

Става въпрос за от 14 ноември с журналиста и интернационален наблюдател Мехмет Юмер във връзка бомбения атентат в Истанбул, провокирало посланика на Анкара у нас Айлин Секизкьок да изпрати до до генералния шеф на БНР Милен Митев, в което назовава коментар на Юмер " офанзива против Турция ".

Реакцията на посланичката е ориентирана съответно против изказването на журналиста:

" Не липсват разбори, че това може да е проведено и от страната, с цел да се всее боязън. Преди избори хората се изправят пред алтернативата за избор сред независимост и сигурност. Спекулативно би било да се каже кой стои зад атентата ".

" Онези, които се пробват да популяризират сходни изопачени хрумвания, са терористични организации като ПКК, FETÖ и ISIS, врагове на турския народ и страна ", декларира в писмото си Секизкьок.

От АЕЖ разпространиха през днешния ден позиция, в която назовават " неприемливо " писмото на турската дипломатка. " В нарушаване на член 41 (1) от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, Нейно превъзходителство прави мнения, влизащи в несъгласие с член 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те подсигуряват свободата на изложение и неприкосновеността на медиите ", показват от съсловната организация.

И допълват:

" В изявлението Мехмет Юмер се държи като публицист и не постанова своето мнение, а по-скоро прави преглед на мненията в турскоезичната среда. Той приказва със състрадание към жертвите и разяснява, че, за жалост, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това изявление провокира сходна непремерена реакция от страна на дипломат Секизкьок. Тя си разрешава да поучава Българското национално радио какви събеседници да кани и какви не. 

Дипломатическата представителка дефинира БНР като формалното радио на България. Това не е фактологично правилно, защото става дума за социална медия, която се финансира с обществени средства, само че не следва да бъде държавна и да показва само гледната точка на държавното управление.

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинявания в принадлежност към организация, която съгласно нея е терористична. Макар да не е била оповестена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят. "

В умозаключение АЕЖ упорства Министерството на външните работи да извика дипломат Айлин Секизкьок, с цел да ѝ изясни, че в България не е възможно публицисти да бъдат квалифицирани като терористи единствено тъй като отхвърлят да служат на ръководещите на своята или на непозната страна. 

Съсловната организация " показва удивление от неналичието на обществен формален отговор от управлението на БНР ".

" Видно е, че обявата на уеб страницата на радиото има съществени разминавания с казаното в изявлението. Това обаче няма по какъв начин да бъде съображение за сходно държание от страна на непознат дипломат. Липсата на реакция от БНР, както и от формалните държавни институции – Министерство на външните работи и Съвет за електронни медии – би основало рисков казус, че в България ще се толерират дипломати, които оказват напън над медии и публицисти ", показват оттова.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР