Асоциацията на европейските журналисти - България призова Върховната касационна прокуратура

...
Асоциацията на европейските журналисти - България призова Върховната касационна прокуратура
Коментари Харесай

Асоциация зададе 5 въпроса на прокуратурата за проверката на създателите на "Биволъ"

Асоциацията на европейските публицисти - България прикани Върховната касационна прокуратура да изясни детайлите към инспекцията против двама публицисти от уеб страницата " Биволъ ".

Вчера стана известно, че прокуратурата ревизира имотното положение на основателите на " Биволъ " Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Двамата в последните няколко месеца са изключително дейни в изнасянето на информации към имотното положение на хора във властта, в това число на основния прокурор Сотир Цацаров. Проверката е по сигнал, за който от полицията споделят, че е получен от съдружие БОЕЦ, само че от сдружението отхвърлят да са го подавали.

Когато се подхващат сходни дейности против публицисти и изключително против такива, които проверяват хипотетични злоупотреби, осъществени от високопоставени представители на страната, в това число и от ръководители на прокуратурата, е безусловно належащо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна принуда от страна на управляващите върху неуместни за тях публицисти, се споделя в мнението на журналистическата асоциация.

АЕЖ-България прецизира, че задава въпросите си документално откакто е направила няколко безуспешни опита да се свърже с представителя на прокуратурата Румяна Арнаудова. Вчера Арнаудова не отговори и на " Дневник " по същата тематика.

Важно е обществото да бъде осведомено с данни защо закононарушение разполага прокуратурата, какъв е предметът на инспекцията и на какъв стадий се намира тя, отбелязва асоциацията. Тя пита и какво е наложило двамата публицисти да бъдат разследвани от Върховна касационна прокуратура, като орган от най-висша инстанция, а не от районните или окръжни прокуратури по по непрекъснат адрес, които по предписание би следвало да са способени. В допълнение следва да се обясни и на какво съображение Върховна касационна прокуратура е иззела компетентността на районната или окръжна прокуратура за инспекция по случая.

Има ли значение фактът, че посоченият като адресант на сигнала отхвърля да го е подавал, пита асоциацията. Тя упорства държавното обвиняване да посочи дали регистрира това събитие и придава ли му значение в хода на инспекцията.

В течение ли е основният прокурор Сотир Цацаров с инспекцията и има ли отношение към нея? е последният от въпросите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР