Асоциацията на европейските журналисти – България изрази солидарност с екипа

...
Асоциацията на европейските журналисти – България изрази солидарност с екипа
Коментари Харесай

Европейските журналисти са солидарни с екипа на “Референдум” и колегите си от обществената телевизия

Асоциацията на европейските публицисти – България изрази взаимност с екипа на предаването “Референдум” и публицистите от Българската национална телевизия, по отношение на непристойното и неприемливо поведение на депутата Волен Сидеров в студиото.

Ето позицията на журналистическото обединяване:

Като поздравяваме водещата Добрина Чешмеджиева за достойното държание в сложна обстановка и Съвета за електронни медии за бързата реакция, изрично заявяваме, че никой няма право да показва такова пренебрежение към публичните медии и цялата им публика.

По най-груб метод, Волен Сидеров злоупотребява с правата, които законите на България му дават. Намираме се в предизборна акция, Българска национална телевизия е задължена да предложения представител на неговата партия, т.е. няма по какъв начин да ограничи наличието му и защото се употребява с депутатски имунитет, не може да му бъде потърсена отговорност за държание, което наподобява на безчинство.

И до момента в който Волен Сидеров ловко се възползва от достиженията на народна власт, с цел да я саботира, отговорност би трябвало да бъде търсена от личностите, които го употребяват или са го употребявали, с цел да реализиран свои политически и професионални цели.

Генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков съобщи в сряда, че разпорежда водачът на “Атака” да не бъде канен повече в Българска национална телевизия. Бихме желали да напомним обаче, че Сидеров не се държи по този начин от нощес, а от години. През 2013 година тъкмо този политик нахлу в постройката на националната телевизия. Това очевидно не е попречило на сегашния общоприет шеф да работи точно в малкия екран на екстремистката партия “Атака”, а по-късно на Съвет за електронни медии да признае тъкмо този опит на Кошлуков, с цел да го допусне до състезанието за заемане на длъжността, а по-късно и да го избере.

Как да чакаме хулиганските изстъпления на Сидеров да бъдат възпрени, щом той, политическа партия “Атака” и на процедура партийната телевизия “Алфа” са били употребявани по подобен метод за кариерно развиване?

Припомняме също, че последният път, когато Сидеров направи скандал в Българска национална телевизия бе през предходната година, когато бе поканен точно от някогашния си чиновник Емил Кошлуков в предаването “Още от деня”. Тогава Сидеров от позицията на съдружен сътрудник в държавното управление си разреши да оказва неприемлив напън за уволнението на неуместен за него публицист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи отговарящ отговор от страна на водещия, сегашен общоприет шеф.

Не на последно място, държим да отбележим, че престижът на Българската национална телевизия би трябвало да бъде защитаван и граден. За страдание, този престиж се подронва и от вътрешната страна. Сервилното отношение към мощните на деня, демонстрирано в някои излъчвания, основава сходно чувство у политиците, че могат да безчинстват в ефира на Българска национална телевизия и да се подиграват на публицисти и фенове. За образец можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов. Тези изявленията са образец за всичко друго, само че не и за публицистика, каквато би трябвало да показва една телевизия, служеща на обществото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР