Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път
Коментари Харесай

Облекчаването на трудовата имиграция и програмите за обучение са ключови за пазара на труда у нас  


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за следващ път акцентира потребността от облекчение на режима за импорт на работна мощ и пускане на повече стратегии за образование, като решение на огромна част от проблемите на пазара на труда у нас. Това стана ясно по време на извършена среща с изпълнителния шеф на Агенция по заетостта Полина Маринова.

„ Липсата на човешки запаси е един от двата най-сериозни казуса, пред който е изправен бизнесът сега. Наша съществена цел е да работим за облекчение на трудовата имиграция по образеца на най-хубавите европейски практики. За българските работодатели няма нищо по-добро от локалните фрагменти, само че за жалост тях ги няма на пазара на труда. По данни на Национален статистически институт безработицата у нас е на санитарния най-малко, под 4% “, съобщи ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.

Изпълнителният шеф на организацията Полина Маринова уточни, че през 2023 година се планува сливане на повече финансови тласъци в една стратегия, която работодателите могат да употребяват за наемане на служащи.

„ След по-малко от месец следва пускане на два плана, както и „ Родители в претовареност “, която е добре позната на бизнеса и на фамилиите с дребни деца, за които се обезпечават детегледачи. Новият план „ Започвам работа “ е с 3 съставния елемент, ориентирани към така наречен неактивни лица, т.е. тези, които не учат, не работят, а и не търсят работа, като няма да има ограничавания във връзка с възраст, престой като незает, съществуване на трайни увреждания и други “, добави още Маринова.

Експертите от Агенцията показаха още няколко благоприятни условия, върху които работят, за облекчение на предприятията при наемане на фрагменти. Сред тях са опцията за електронно сключване и отчитане на контракти и стартирането на образования с ваучери посредством електронна система.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР