Ашваганда (withania somnifera) безспорно е една от най-ценените билки в

...
Ашваганда (withania somnifera) безспорно е една от най-ценените билки в
Коментари Харесай

Ашваганда: енергия, добро настроение и силен имунитет

Ашваганда (withania somnifera) несъмнено е една от най-ценените билки в индийската традиция за холистично лекуване аюрведа. На санскрит „ ашваганда “ значи „ мирис на кон “, загатвайки фактът, че билката има способността да покачва неведнъж нашата физическа мощ и устойчивост.

Ашваганда постоянно се назовава индийският женшен, въпреки женшенът и ашваганда да нямат нищо общо. Предполага се, че това съпоставяне идва от изключителните възстановяващи тялото свойства, които и двете билки имат.

Смята се, че ашваганда е една от на-силните адаптогенни билки. Адаптогенните билки съставляват растителни екстракти, които усилват качествата на организма да се оправи и приспособява към провокациите на средата. Освен това, те подкрепят салдото сред другите системи в тялото, да вземем за пример ендокринната, репродуктивната и имунната система.

Позитивен резултат върху настроението

Ашваганда е добре известна и със способността си да понижава равнищата на стресовия хормон кортизол. Факт е, че се нуждаем от несъмнено количество кортизол, с цел да сме дейни в всекидневието си, само че когато неговото количество е прекомерно високо това води до противоположен резултат, който постоянно назоваваме продължителен стрес.

Той нарушава хормоналния ни баланс, затруднява храносмилането, понижава имунната функционалност и други Намалявайки равнищата на кортизол, ашваганда покачва равнищата ни на сила, понижава умората и признаците на меланхолия, усъвършенства съня, понижава раздразнението и усилва положителното въодушевление и чувството ни за виталност.

Мощен „ бууст “ за имунната система

Намаляването на кортизола оказва доста позитивно въздействие и върху имунната ни отбрана. Множество научни проучвания потвърждават, че стресът понижава способността на организма ни да се бори с вирусите и инфекциите.

Освен това, ашваганда подтиква образуването на лимфоцитите (белите кръвни телца) и микрофагите, като по този метод още един път укрепва имунната ни система. Билката ни обезпечава и мощна антиоксидантна отбрана, плюс противовъзпалителен резултат, които в композиция ни оказват помощ в профилактиката против настинка и грип.

Силна памет и когнитивни функционалности

Ашваганда подтиква паметта, покачва когнитивните ни качества (възприемане, учене, централизация, вниамние и време за реакция). Освен това, ашваганда защищава мозъчните ни кафези от недъгавост и подтиква образуването на нови невронни връзки. Ако се занимавате с интелектуална активност или ви предстоят изпити, ашваганда сигурно ще ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Високо либидо и полова задоволеност

Един от пикантните резултати, които индийската билка има са свързани точно със повишението на сексуалността, фертилността и удоволствието от секса. Билката контролира хормоните и покачва равнищата на тестостерон, а това на собствен ред води до възстановяване на семенната течност и сексуалнта устойчивост при мъжете, както и до повишение на половото предпочитание, естествената лубрикация и удоволствието при дамите.

Инфо: https://frida.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР