* Асен Василев убеди банките да махнат таксата за теглене

...
* Асен Василев убеди банките да махнат таксата за теглене
Коментари Харесай

Отричане, Бог на машина, катарзис: Бюджетът като гръцка драма

* Асен Василев убеди банките да махнат таксата за изтегляне на минимална заплата, " Борика " конфигурира терминали в селските пощи

* Борисов и Петков станаха Deus ex machina, а финансовият министър съумя да прокара революционна концепция за заплатите 
-->
Отричане, катарзис, обрати. Приемането на Бюджет 2023 се разви като гръцка драма, героите поставиха сизифовски старания, направиха епически маратони, само че най-после всичко завърши с хепи енд.

Мина се през обстановки, които изглеждаха заплетени като Гордиевия възел: Депутатите раздуваха харчовете, а Асен Василев със зъби и нокти бранеше заложения 3-процентен недостиг и даже се отхвърли от плана си, когато изглеждаше, че няма да го чуят.

В последна сметка, при риска да се разпадне " сглобката ", водачите на ГЕРБ и на " Промяната " Бойко Борисов и Кирил Петков се появиха като Deus ex machina /Бог на машина/ и отсякоха: " Бюджет ще има! "

Големият скандал се развихри към среднощ във вторник. След 10-часов маратон на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание стана ясно, че ще бъде признато нарастване на заплатите във всички браншове, които го желаеха - служители на реда, служители, Национална агенция за приходите, митници, незабавни медици и други А в това време не се одобряват ограниченията, които съгласно Василев ще усилят събираемостта в хазната и ще изкарат на ярко част от сивата стопанска система. Сред тях беше и тази, че в случай че в ресторанта не ти дадат касов бон, може да станеш и да си тръгнеш без да си платиш сметката. 

Тогава финансовият министър направи невиждан трагичен ход като съобщи, че се отхвърля от бюджета си. " Поради отпадналите ограничения за събираемост Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ", съобщи Василев пред депутатите към 23:30 ч и ги упрекна в протест и лобизъм.  След като преспаха с думите му и след  лидерска среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, народните представители претърпяха катарзис и се схванаха всички противоречиви проблеми по бюджета да бъдат решени, въпреки и с леки промени. 

Така в четвъртък беше признато заплатите във компании с над 100 души личен състав да се изплащат единствено през банка. Първоначалната концепция на Василев беше прагът да бъде 50 служащи. От задължението за заплащане по банков път са освободени дребните компании и еднодневните трудови контракти в селското стопанство.Депутатите не одобриха и в ресторантьорския отрасъл всички заплати да са по карта, без значение от броя на работещите, както настояваше Василев в подмяна на запазването на 9% Данък добавена стойност до края на годината.

Революционната концепция на Василев за заплащане на възнагражденията единствено по банков път бе мощно подложена на критика още щом видя бял свят.  Аргументите срещу са, че в доста от дребните обитаеми места няма банкомати, а като наклонност се регистрира понижаване на броя на устройствата. Някои разясниха, че на някои компании ще се наложи да обезпечават превоз на чиновниците си до града, с цел да могат да си изтеглят парите.

Друг мотив срещу са високите банкови такси за поддържане на сметки и изтегляне от АТМ, които биха ощетили хората, изключително тези с по-ниски хонорари. 

Асен Василев обаче извади коз от ръкава - той  преговарял с Асоциацията на банките в България /АББ/ и ги убедил да предложат облекчени условия. От поясненията на Василев излиза наяве, че банките са подготвени да отстранен таксата на базисната банкова сметка.

От АББ излязоха с декларация, че ще го създадат, само че единствено за хората на минимална заплата. " Банките имат подготвеност, самостоятелно, да вкарат в къс период освобождение от такси по отношение на услуги... за съществени интервенции за лицата, получаващи по банков път трудови хонорари, когато те са в размер на минималната работна заплата ", увериха от АББ с уточнението, че всяка банка ще разгласи обществено настоящите си условия.

" Говорихме и с " Борика " във всички пощенски клонове да се конфигурират терминали, на които да може да се тегли също без такса, тъй че тъкмо в дребните обитаеми места веднъж да има достъп до терминали, повторно - тези тегления да са без такси ", добави Василев. Той изясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, само че с цел да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и изтегляне на банкомат на банката, която е издала картата, би трябвало да се одобряват още текстове, които сега се приготвят.

В последна сметка депутатите задължиха със закон банките в България да оферират на физическите лица сметка без ежемесечна такса за обслужване и без такса за изтегляне от банкомат на съответната обслужваща банка. Това стана с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи посредством преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2023. 

Промяната е ориентирана към жителите, които получават средства по банков път като заплата, пенсия, стипендия.

Текстът бе написан „ на коляно “ единствено няколко часа преди окончателното му приемане и бе признат единомислещо от всички депутати, като се изключи един въздържал се от ГЕРБ. Предвидено е задължението да влезе в действие от 1 септември. В случай, че по банковата сметка бъдат получени средства, разнообразни от заплата или пенсия, тя престава да бъде освободена от такси. При изтегляне на пари от банкомат на друга от обслужващата банка, ще се дължи такса за изтегляне. 

Според Мартин Димитров от „ Демократична България “ с този ход се ускорява конкуренцията в банковата система. Това ще има удобно въздействие за таксите в България “, счита той. Не на същото мнение обаче бе Красимир Вълчев от ГЕРБ, съгласно който банките ще вдигнат таксите по другите сметки.

Червеният народен представител Петър Кънев пък се усъмни в резултата от цялата мярка. Той разяснява, че в действителност доста малко компании имат личен състав над 100 души и тези, които ще би трябвало да заплащат на хората си единствено по банков път, са единствено към 1500.  

Прагът, при който би трябвало да се заплаща дял по банков път, ще бъде 1000 лв., одобриха още депутатите. Министерството на финансите оферираше този предел да е 500 лв..

Парламентът одобри и друго предложение на Асен Василев, против което в началото имаше възражения - за авансово обявление на артикули с висок фискален риск за усилване на фискалния надзор. Първоначалното отменяне на текста по предложение на Има Такъв Народ във вторник разгневи финансовия министър и тогава той демонстративно напусна залата. 

Преди това, след близо два часа диспути, депутатите одобриха енергийните предприятия (държавни и частни) да продължат да вършат целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " до края на тази година. " Държавните компании внасят средства по предписание на министерството, текстът ни е необходим за частните компании ", изясни Василев.Той отхвърли обвиняванията, че някой има желание да " постави ръка " или да източва средствата за енергийно подкрепяне на компаниите. Вноските от свръхпечалбите ще си стоят във фонда и ще се употребяват единствено при взрив на цените, увери Василев. Колкото до евросредствата, концепцията е, в случай че от тях останат неизползвани суми, до 400 млн. лв. да бъдат преведени на Министерството на енергетиката, което в края на 2021 година е дало на фонда 450 млн., с цел да може да проработи. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР