Асафетида в своята същност представлява смола от дърво. Най-популярната ѝ

...
Асафетида в своята същност представлява смола от дърво. Най-популярната ѝ
Коментари Харесай

Асафетида - тайното злато на индийската кухня

Асафетида в своята същина съставлява смола от дърво. Най-популярната ѝ приложимост е като фалшификация. Типично е потреблението ѝ в индийската кухня. Друг аспект, в който се употребява асафетида, е системата за лекуване на изтока Аюрведа. Там е позната още като " асант ", " храна на боговете ", " миризлива смола " и др.

За да се трансформира в пикантна фалшификация, смолата от корена на растението Ferula asafetida се стрива на прахуляк. Поради острия си усет, тя постоянно е предлагана в композиция с пшенично брашно.

Ароматичното вещество в асафетида придава на подправката мощен и присъщ мирис. Така характерната миризма на асафетида се дължи на съдържащите се в нея серни съединения. Те се разпадат по време на готвене и я трансформират в натурален пестицид. Вкусът и се приближава най-много до този на лука и на чесъна. Това я трансформира в прелестна опция за хора с чувствителни стомаси.

Асафетида се прибавя в съвсем всяко обичайно постно индийско ядене. Най-често се употребява за подправяне на салати, зеленчукови ястия, ориз, баници, тестени произведения и други Тя има консервиращ резултат, заради което се употребява и за подправянето на туршии.

 Смола Асафетида

Най-популярна е асафетида във вегетариански ястия. Тя има балансиращ резултат върху усета на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.

Лечебните свойства на обичаната индийска фалшификация не са за занемаряване. Индийците считат, че точно на нея дължат положителното си здраве и дългоденствие. Тя облекчава стомашните болки и подуването. Действа отхрачващо и слабително.

Щипка от подправката спомага за по-лесното разграждане на всяко ядене. Премахва токсините, прочиства дебелото черво и облекчава болките. Болки в ушите се лекуват, като малко парче Асафетида се обвие в памук и се сложи в ухото. Неговите изпарения облекчават болката.

Асафетида се употребява при меланхолия, главоболие, заспалост, болки при менструация и кандида. Намират се данни и за благотворното ѝ въздействие при бронхит, астма и нервни разстройства.

Подправката спомага производството на полови хормони, заради което се допуска, че работи благотворно при лекуване на импотентност.

У нас е доста мъчно да намерите подправката. Ако въпреки всичко съумеете, то тя ще е на смола, на " капки ", стрита на прахуляк независимо или в композиция с други подправки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР