Артсалон Люнион представя творчеството на двама изключителни български художници Генко

...
Артсалон Люнион представя творчеството на двама изключителни български художници Генко
Коментари Харесай

Изложба представя творчеството на Генко Генков и Иван Кирков в Пловдив

Артсалон " Люнион " показва творчеството на двама изключителни български художници Генко Генков и Иван Кирков, които остават в историята на изкуството с ярката си характерност, необикновен гений и несравним нюх за цветове, форми и комбинация. Припомняйки тяхната значителност с изложбата, галерията отдава почитта си към двамата създатели Иван Кирков (на 1 януари се навършват 91 години от рождението му) и Генко Генков (на 1 февруари се навършват 100 години от рождението му).
Прочетете още
Творчеството им обгръща втората половина на ХХ век. Още при започване на 60-те години те съумяват да се утвърдят като дръзка художествена опция, дружно с ново по-свободно потомство художници, като се стремят да влеят своето изкуство в духа на времето, в европейските трендове, всеки съгласно личната си характерност и визия.

Генко Генов е художник, който намира ентусиазъм и очакване в естествената реалност. Неговата неподражаема живопис, освободила цвета и формата от признатите догми е отражение на неговите визии и положението на духа му, постоянно разтревожен и търсещ. Представените пейзажи в експозицията се отличават с присъщ авторски почерк – ослепителен нюанс и релефни повърхности.

Иван Кирков е от художниците, които през годините останаха правилни на пластическите си търсения в разнообразни жанрове и стилове, само че наложително обвързани с модерността, опълчване на рутината и подправения възторг на социалистическия натурализъм. Неговата непринудена, само че мощна като лъчение интелектуалност, съчетана с дискретна подигравка и превъзходен комизъм, го трансформира в един от философите на новото. В експозицията ще могат да се видят акварели, рисунки и илюстрации.

Откриването е на 17 януари. Изложбата може да бъде прегледана до 1 март 2023 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР