Артисти като него имат принос музиката на Buena Vista да

...
Артисти като него имат принос музиката на Buena Vista да
Коментари Харесай

Роберто Фонсека: Любовта започва с музика, а музиката започва с любов

Артисти като него имат принос музиката на Buena Vista да живее и да продължава да вълнува хората. В същото време, той е подготвен да опитва – от Куба до България, от Съединени американски щати до Индия, и в средата на 2023 година още веднъж е у нас – за концерти в София, Пловдив и Варна, дружно с хор „ Нови български гласове “.

Пречупване е, може би, най-неточният термин за това, което Роберто Фонсека прави с българския фолклор. Защото резултатът е по-скоро обединение и основаване на общ космос, търсене на корени и преобразяване на готовия „ артикул “ в „ машина “ за трептения...

А той е човек, който обича вибрациите, тъй като, както споделя, от осцилация е основан светът и „ ние, музикантите, сътворяваме тези трептения “. И нещата наподобяват тъкмо по този начин, когато божественият тон на пианото му, със примирение и пристрастеност, припълзи към неравноведлниете тактове на многовековния извор, от който се излиза цяла една народопсихология...

Така, без да търсим скрити тактики, можем просто да се насладим на една музика, наречена „ Отвъд нотите “ – поради живота и щастието да откриваш културата на другия – посредством непрекъснато пътешестване, освен физическо, само че и през другите форми на любовта. „ Защото любовта стартира с музика, а музиката стартира с обич “ – думи на Роберто Фонсека.

Снимка: Даниел Димитров

Роберто Фонсека – за 15-годишната си „ връзка “ с България, за подготовките и съкровените моменти, през какви положения минава, до момента в който основава музика, за обичаните места и хора в България, за Индия и фантазиите му в музиката, отива ли си епохата Buena Vista Social Club и какво е Куба през днешния ден...

Г-н Фонсека, тази година се навършват тъкмо 15 години от Вашето „ запознанство “ с България. Бихте ли описал тези 15 години с пет думи?

- Удивително, надълбоко, вълшебно, вълнуващо и духовно.

Често ли се случва да срещнете подобен вид прекарване или това е естествена част от цялата картина на живота?

- Когато работя върху някакъв план, се пробвам да е подобен, че да влиза в дълбочината на нещата, да ме обогатява духовно. Затова той става „ моят план “ и аз давам всичко от себе си. Давам сърцето си, тъй като това е моят план...

С какво е по-различно това Вашето посещение и концерти у нас от предходните години?

- Това е първият път, в който имаме в действителност задоволително време за подготовки. Което значи, че приготвяме доста по-добре песните. Имаме по-добре построена и по-дълбока връзка с девойките от хора и Георги (Проф. Георги Петков – диригент на хора „ Нови български гласове – бел. а.).

Най-интересното е, че този път имаме три концерта. Няма да свирим единствено в София, само че и в Пловдив, и Варна.

Разбирам, че обичате подготовките. Какво значат за един музикант подготовките. Питам Ви, тъй като Ваши сътрудници споделят, че подготовките са по-хубавата част от концерта, че по-голямата страст е там...

- Да, в действителност, на подготовката е по-добрата част, тъй като тя е нещо доста по-лично и е една съкровена част от основаването на плана. И в този развой, когато сме сами със себе си, ние можем да работим и да изглаждаме грешките, можем да творим. Затова самото основаване на музиката от един план е в същността си по-чисто.

По време на концерт има доста хора. Хубаво е, само че е друго. Концерта ти дава нещо друго и ново, и то е резултат от подготовката...

От какво зависи страстта на една хубава подготовка преди концерт да се придвижи на самия концерт – от музикантите, от публиката, или от нещо друго...

- Когато планът е взаимен – сред две култури, зависи и от другия, само че главно зависи от това по какъв начин ти се чувстваш. В този съответен случай зависи най-много от мен и от Георги, тъй като ние предлагаме разнообразни хрумвания и ги срещаме...

Когато чувам Вашата музика онлайн, доста пъти съм настръхвал, очите ми са се насълзявали. Когато Вие създавате музиката, през какви положение минавате. Случвало ли се е да бъдете разтресен толкоз, че да Ви е мъчно да продължите...

- Най-важното нещо е да основа мелодия, която да раздруса тялото ми. И, когато основа тази мелодия, към този момент мога да изградя песента.

Снимка: Даниел Димитров

Наистина, не рева, когато пиша музика, само че чувствам доста мощна страст, която раздрусва тялото ми и самото тяло ме кара да основа тази ария.

Казвали сте, че „ Девойко, мари хубава “ е българската ария, която най-вече харесвате. Появи ли се друга наша ария, която Ви е раздрусала по този метод?

- Да – „ Вечерай, Радо “ е удивителна ария и в действителност ме раздрусва радикално... Разбира се, одобрявам и други песни, само че тези двете са ми обичани и най-силно ми влияят. Има още една ария, която доста обичам – „ Малка мома “.

След толкоз години в България, имате ли си обичано място тук?

- Въпреки всичко, не пристигам толкоз постоянно, колкото би ми се желало. Освен това, най-често съм бил в София – пристигам за концерт, върша подготовки и след това хвърча в друга посока. Може би, в случай че опозная повече България, ще открия своето място тук.

А обичан човек дали открихте в България...

- Да. Тук има чудесни хора, по тази причина имам положителни другари. Те доста се радват на музиката, която сътворявам...

Има ли път в музиката, по който в никакъв случай не бихте тръгнал?

- Не. Аз съм музикант. Мога да потегли по всички пътища и бих опитал от всичко.

Колкото повече информация имаш и колкото повече опит трупаш,  толкова по-добре и толкоз по-подготвен ще бъдеш в този свят и музиката, която срещаш...

С какво са свързани фантазиите Ви в музиката?

- Бих желал да докосна целия свят с музиката си. Бих желал да изсвирвам допустимо най-вече и най-различни стилове музика. Със сигурност, бих желал да направя рок концерт. Бих желал да отида в Индия и да изсвирвам с локалните музиканти. Много обичам и съм отворен към другите звуци на света, към другата атмосфера.

Снимка: Даниел Димитров

Когато бях дете, си мислех, че в никакъв случай няма да сбъдна фантазията си да пътувам по света, само че ето, че това се случи. Иначе, нямам някакви кой знае какви упоритости. Единствената ми упоритост е да мога да изсвирвам по целия свят и хората да разпознават стила ми.

Отива ли си епохата Buena Vista Social Club ?

- Не знам по какъв начин да го обясня... Епохата Buena Vista Social Club няма да си отиде. Първо, тъй като преди Buena Vista е имало други такива групи. Това са Бени Море, оркестър Aragon, който към момента съществува, Марио Бауза, Мачито и доста, доста други оркестри и групи, които постоянно са свирили обичайната кубинска музика.

Затова тази епоха няма да си отиде, тъй като и сега има толкоз доста групи, които свирят в този жанр, и даже се пробват постоянно да залепят за името си нещо, обвързвано с Buena Vista.

Бил съм в Куба през 2008 година, само че какво е Куба през днешния ден?

- Куба е страна, в която през днешния ден се опитваме да променим някои неща. Преминаваме през сложни моменти, само че се стараем да бъдем по-добре. Това се случва през днешния ден, и то не е загадка за никого.

Добрите времена ще дойдат, сигурно. Аз обичам страната си, фамилията – всички те заслужават да се усещат доста по-добре, и това ще стане.

Какво има за Вас отвън музиката?

- Всичко за мен е музика. Имам още доста, доста, доста за учене. Когато си млад, губиш много доста време и странното е, че всеки ти споделя „ Не губи време! Сега е времето да учиш! “. Защото времето не се връща.

Снимка: Даниел Димитров

Музикант като мен, който опитва със стиловете и знае много, в един миг си дава сметка, че един живот не е задоволителен, с цел да можеш да научиш всичко, да направиш всичко и да бъдеш на всички места...

Казвате, че музиката е всичко. Това значи ли, че и любовта е музика, или любовта е обич...

- Не, любовта е музика. Имам поради, че любовта стартира с музика, а музиката стартира с обич...

Как бихте траял изречението „ Аз съм човек, който обича... “?

- Аз съм човек, който обича трептения. От осцилация е основан светът. А ние, музикантите, сътворяваме трептения. Ако изсвиря една нота или един звук, тялото стартира да вибрира. С ритъма аз сътворявам трептения в твоето тяло, което е красиво. В същото време, вибрациите са тези, които трансформират нещата. Разбира се, зависи каква осцилация създаваш. И по тази причина съм доста благополучен да бъда музикант – тъй като сътворявам трептения.

Пианистът от „ Буена виста соушъл клуб “ показва „ Отвъд нотите “ с хор „ Нови български гласове “

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР