Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата дейност. Много

...
Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата дейност. Много
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: В Брюксел трябва да са сигурни, че няма да се огънем пред Македония

„ Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата активност. Много беше направено по тематиката в миналите четири години, само че няма по какъв начин за подобен интервал да се навакса това, което е пропуснато за 30 години “, сподели в Асеновград министърът на защитата Красимир Каракачанов. Повод за визитата му бе Денят на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и преодоляването на Одринската цитадела, както и 93-годишнината от основаването на 4-ти артилерийски полк. Каракачанов засегна въпроса със жилищата на българските военнослужещи. По думите му дълги години е било процедура парцелите на Министерството на защитата, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани или продавани на частни компании . „ Подготвили сме цялостен лист с парцели, които са в гарнизоните и под формата на отстъпено право на градеж, ще бъдат оповестени на търг и ще бъдат придобивани жилища в приключен тип “, съобщи Красимир Каракачанов. Той заяви, че също така, към тези здания ще се изградят и детски градини и центрове , с цел да могат местейки се от един гарнизон в различен военнослужещите да имат удобството да запишат детето си в съответната детска градина.
Министърът разяснява и отношението на Република Северна Македония към България. „ Ние сме длъжни да защитим нашите ползи. Първото нещо, което би трябвало да разбираем пред Брюксел е, че по този начин, както работи Северна Македония по отношение на България няма по какъв начин да продължим. Ние имаме ясна и твърда позиция. Въпросът е идващото българско държавно управление да продължи тази политика, а не да се огъва “, съобщи Каракачанов, като акцентира, че напън ще има, без да показва от кого. Той съобщи, че не са предприемани диалози за цената на втората група от осем самолета F-16 – в отговор на въпрос за появила се в медиите информация, че те ще са доста по-скъпи. „ През август Министерството на защитата изпрати писмо до „ Локхийлд Мартин “ да ни оповестят техните благоприятни условия за цени и наличия на самолети. От тук нататък аз мисля, че това ще е работа за идващото държавно управление - да организира договарянията. Когато се проведат диалозите, ще би трябвало да бъде импортиран план в Министерския съвет и в Народното събрание и в случай че Народното събрание го утвърди и каквато сума утвърди, това ще бъде решението “, разясни министърът на защитата. Той означи, че при договарянията ще би трябвало да бъде решен освен въпросът за цената на осемте F-16, само че и за метода на заплащане. „ Едно е ясно, повече няма да има еднократно заплащане, ще има разсрочено заплащане. Но на какъв брой вноски и какви суми е въпрос на договаряния “, сподели министър.
Междувременно, военният министър загатна, че има огромна възможност да се коалира с ГЕРБ . И уточни, че неговата цел е всички партии да „ седнат на една маса “ и да обсъдят вероятните решения на проблемите на българското общество. Според него, главен подобен, е демографската злополука. Като други проблеми той уточни стопанската система, отношението на администрацията към междинния и дребния бизнес, както и земеделието.
Военният министър беше посрещнат от кмета на Асеновград лекар Христо Грудев, който показа пред медии свои мемоари от службата си във Военно формирование 24490. „ Аз също съм служил две години като срочно служител в нашето отделение. Тогава се споделяше 4-ти армейски артилерийски полк - отделение 24 490. Тогава в гарнизона на Асеновград, бяха артилерийското отделение, което имаше бойна и образователна част - школа, която приготвяше срочно служещи за осъществяване заповедите на командването на армията. Освен това, имаше танково отделение - школа, която готвеше командири на танкове. Имаше и дивизионна работилница, склад за гориво със смазочни материали, който беше на входа на Асеновград, от страна на Пловдив “, описа Грудев. Той увери, че визията на общината за ВФ 24490 е да се направи нужното по законов път равнището от полк да се пресформира в артилерийска бригада , както е било преди години. „ По тематиката организирахме диалози с вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов и с държавното управление да задвижим тази процедура и концепцията да бъде осъществена. Това е в полза на всички нас, жителите на общината “, уточни Христо Грудев.
Празникът в Асеновград стартира с боен обред. След това, военният министър одобри строя на представителните блокове от 4-ти артилерийски полк. Тържествено бяха наградени и военнослужещите, които през годините са потвърдили положителни умения и са постигнали високи резултати в подготовката си. Министърът на защитата Каракачанов описа малко история във връзка днешния троен празник. Той напомни за Балканските войни, за Одринската епопея и за това, че българските военнослужещи постоянно почтено са защитавали името на България. „ Съществуването на нашата страна сега се дължи само на българското оръжие и на българските воини “, сподели пред присъстващите военният министър, като ги поздрави с празника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР