Артериалната хипертония е най-разпространеното заболяване в България, свързано с увеличаване

...
Артериалната хипертония е най-разпространеното заболяване в България, свързано с увеличаване
Коментари Харесай

Усложненията от хипертония идват тихо, но носят смърт

Артериалната хипертония е най-разпространеното заболяване в България, обвързвано с увеличение на сърдечно-съдовия риск. Според кардиолога от „ УМБАЛ-Пловдив “ доктор Васил Василев то е и измежду най-коварните, тъй като множеството хора с високо кръвно налягане нямат никакви недоволства, даже в случаите на доста нараснали стойности. Ето за какво артериалната хипертония се назовава „ тихият палач “ – пациентите се усещат добре, само че редица органи постепенно се повреждат от нарасналото кръвно налягане.

Според експерта доста постоянно болестта се открива инцидентно при профилактичен обзор. Затова е значимо постоянно да мерите кръвното си налягане, изключително в случай че имате родственици с артериална хипертония, уточни той.

Когато не се лекува и управлява редовно, високото кръвно води до съществени инвалидизиращи затруднения, а в някои случаи и до съдбовен излаз.

Хипертонията визира на първо време сърцето, тъй като нарасналото налягане го принуждава да работи против огромно противодействие, а оттова настава и задебеляване на сърдечния мускул, който се стреми да се оправи. Това от своя страна е главният път за нарушената разтежимост на лявата камера  и увеличение на размера на предсърдието. Този е механизмът за увеличение на риска от развиване на сърдечните аритмии и пораждане на сърдечна непълнота.

Артериалната хипертония е и главен рисков фактор за развиване на исхемичната болест на сърцето и на миокарден инфаркт. Едно от живото застрашаващите положения е дисекация на аортата /б.а. -разкъсване на стената на аортата/, водещо до потрес и гибел.

Хипертонията е втората най-важна причина за появяването на бъбречни увреждания след диабета. Възможно е да бъде и признакът, с който да се показа и безсимптомна първична бъбречна болест. Системното неконтролирано кръвно налягане води до нарушаване на бъбречната функция  и развиване на бъбречна непълнота.

Повишеното кръвно визира и очите, тъй като поврежда съдовете на ретината и води до развиване на ангиопатия или ретинопатия, кръвоизливи и трайно утежняване на зрението.

Едно от най-сериозните нарушавания е мозъчното увреждане. Най-драматичните прояви са транзиторна исхемична офанзива (TIA) и инсулт или мозъчен кръвоизлив, водещи до тежка инвалидизация или съдбовен излаз.  Към мозъчните увреждания се причисляват и конгнетивни нарушавания и развиване на деменция.

Сексуалната дисфункция може да има значим отрицателен резултат върху качеството на живота и на мъжете, и на дамите. Пациентите би трябвало да знаят, че честотата на половата дисфункция е по-висока при хипертензивни лица, т.е. при хора с високо кръвно налягане.

Другото постоянно и неподходящо затруднение е периферната артериална болест, при която има засягане на артериите на долните крака, довеждащи до развиване на артериална непълнота и до инвалидизация. При настъпване на гангрена се постанова ампутация.

Редовният надзор на артериалната хипертония, както и придържането към лекуването, предписано от кардиолога е ключът към предварителна защита на затрудненията, посочи доктор Василев. Той счита, че много хора подценяват високото кръвно и подценяват рисковите последствия. Доказателство за това е, че от ден на ден хора с влошено здраве постъпват в Отделението по кардиология в „ УМБАЛ-Пловдив “. Здравето може да бъде съхранено с постоянна профилактика, която  се свежда до премерване на кръвното и при диагностицирани отклонения – консултация с кардиолог, който да назначи съответна и навременна терапия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР