Артефакти. Снимка: Искра.бг Археологическият музей в Бургас получи 897 старинни монети

...
Артефакти. Снимка: Искра.бг
Археологическият музей в Бургас получи 897 старинни монети
Коментари Харесай

Най-ранните монети в света преминаха от джобовете на иманяри в музея в Бургас

Артефакти. Снимка: Искра.бг

Археологическият музей в Бургас получи 897 старинни монети и археологически полезности от Териториална дирекция „ Митница “. Културните полезности са арестувани при разнообразни митнически инспекции и скоро ще бъдат включени в формалната експозиция на музея.

„ Най-интересните предмети измежду тях са най-ранните монети, сечени въобще в миналото в света. Това са така наречен „ кезикени “, от които имаме цели шест броя – нещо, което не има нито един музей в България “, съобщи шефът на Регионален исторически музей-Бургас.

Той добави, че не може да даде повече конкретика за находките, защото още не е предходна тяхната идентификация . Предстои привикване на комисия в музея, която да опише всички предмети, след което те ще бъдат вписани във фондовите книги . Едва на по-късен ще бъде направена огромна галерия , защото те са безпределно скъпи и ще съставляват интерес за публиката.

„ Бургаският музей е единственият в България, в който има непрекъсната експозиция „ Спасени съкровища “. Става въпрос предмети на западноевропейското изкуство, които бяха арестувани преди двайсетина години и сега са във витрините на музея и се радват на безконечен интерес от всички гости “ , съобщи още Милен Николов.

Зам.-началникът на Териториална дирекция „ Митница “-Бургас “ Красимир Фучеджиев ,  поздрави чиновниците от на граничния пункт „ Капитан Андреево “, които са задържали монетите при четири обособени случая

„ Случаите са бих споделил идентични – нормално се носят в персонален багаж или в облеклата на превозвачите. В два от случаите предметите са открити в джобовете на водачите, които пътуват от Турция за Западна Европа. Те постоянно ги носят в кутийка от цигари или други движимости, които не будят съмнение на пръв взор “ , съобщи Фучеджиев.

Красимир Фучеджиев. Снимка: Искра.бг

Монети са открити и в пасажер на рейс, който ги е преносвал в персоналния си багаж и в джобовете си.  Там са открити 218 златни и сребърни монети , както и два византийски оловни печата . При най-големият случай предмети са открити в кухините на товарен автомобил. 

По думите на цената е към 250 хиляди лв. , само че за историческата им стойност е доста по-голяма. Той изрази вяра, че положителното съдействие сред Търговско дружество „ Митници “ и музея в Бургас ще продължи и отсега нататък

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР