Ароматен елексир, освежаващ обонянието, нежно галещ небцето, събуждащ сетивата и

...
Ароматен елексир, освежаващ обонянието, нежно галещ небцето, събуждащ сетивата и
Коментари Харесай

10 еликсира с кафе: Много енергия - малко калории

Ароматен елексир, ободрителен обонянието, нежно галещ небцето, пораждащ сетивата и радващ съзнанието - глътка наслада от живота
Умерената му консумация лекари свързват с стеснен риск за заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулти и рак на черния дроб. Предполага се, че кафето също понижава риска от паркинсон, диабет, алцхаймер и депресии.

В човешкия мозък съдържащия се в кафето кофеин изтласква от рецепторите на нервите предизвикващия отмалялост аденозин. По този метод хубаво кафе може да усъвършенства настроението, концентрацията и силата в организма. Освен това съдържащия се в кафето кофеин усилва скоростта на мислене, улеснява ученето и усъвършенства дълготрайната памет.

Колко кофеин има в едно кафе? В 100 мл хубаво кафе се съдържат 80 мг кофеин. Сладки газирани питиета като кола или енергийни питиета са надалеч от тази стойност. Трябва да се изпият доста по-големи количества, с цел да се реализира същия резултат. Чаша филтърно кафе шварц (150 мл) съдържа кофеин, колкото 1,2 литра кола или 375 мл енергийна напитка.


 Намалява риска от възникването на рак. Според учени  до четири чашки кафе на ден понижават риска от възникването на меланом и разновидности на рака на кожата с 20 на 100. Помага за отслабването. Доказано е, че при феновете на кафето (с кофеин), обмяната на веществата протича с 16% по-бързо, в сравнение с при тези, които не пият кафе или избират безкофеиново. Антиоксиданти. В кафето те са повече, в сравнение с в ябълките Ц водач по количество антиоксиданти. Днес е известно, че тези скъпи субстанции понижават риска от развиването на хронични болести. Кафето понижава и опцията от появяването на болести като заболяването на Паркинсон и диабет от втори вид. Лекува депресията. Според проучванията от 2011-а на Archives of Internal Medicine, дамите, които всеки ден пият по 2-3 чашки кафе, са по-малко предразположени  (с 15%) да развият меланхолия. Засилва паметта. Изследванията потвърждават още, че две чашки кафе на ден усъвършенстват краткосрочната и дълготрайната памет и усилват скоростта на реакциите. Кафето  е фамозно и с това, че понижава риска от развиването на заболяването на Алцхаймер.
Сервира се в дребни чашки (30-35 мл) и обичайно се смята за най-силната от кафеените питиета. Всъщност тя е измежду най-щадящите стомаха и сърцето. Причината е, че в процеса на приготвянето му се губи доста кофеин, а в това време се получава богат на усети и аромати букет.
Калории: 7 ккал (калориите на всички питиета са посочени без добавена захар)

 

Това еспресо е с млечна пяна като при капучиното, в пропорции 1:1. Може да се каже, че е вариация на капучиното в по-малък размер.
Калории: 66 ккал

 

Става дума за еспресо разредено с вода. Тя се прибавя във към този момент приготвеното кафе, с помощта на което изчезва горчивината, а ароматът става по-мек. Традиционно на 30 мл еспресо се прибавят 120 мл вода.
Калории: 18 ккал

 

Кафеена напитка на основата на еспресо с прибавяне на млечна пяна. Капучиното се състои от три съставния елемент, смесени в идентични пропорции: на една трета еспресо се пада същото количество горещо мляко и млечна пяна. Всички съставки на напитката би трябвало да са с висока температура. Капучиното се сервира в затоплена чаша с размер 150-180 мл.
Калории: 105 ккал

 

Това е по-скоро млечна, а не кафеена напитка, тъй като в основата му е горещото мляко (на една част еспресо се прибавят три елементи мляко). Латето се състои от три пласта и се сервира във висока транспарантна чаша, с цел да могат да се видят и трите линии мляко, млечна пяна и кафе.
Калории: 112 ккал

 

Кафеена напитка с прибавен шоколад в обичайно лате, известна още с названието ДмокаФ.  Приготвя се като латето като в последния миг се смесва с какао на прахуляк или шоколаден сироп.
Калории: 289 ккал

 

Силна кафеена напитка с добавени подправки, която се подготвя от тънко смлени кафеени зърна. Традиционно се вари в кафениче на слаб открит огън, не допускащ на кафето да изкипи, което би довело до загуба на усет и мирис.  Съдържа висока централизация на кофеин.
Калории: 1 ккал

 

Студена кафеена напитка, състояща се от кафе (двойно еспресо) и мляко (около 100 мл). Всички съставни елементи би трябвало да са студени, разбъркани в шейкър или с миксер до еднородна примес. Често като съществена съставна част се употребява сладолед. При поднасяне във фрапето се прибавят натрошен лед и сиропи.
Калории: 60 ккал (без сладолед)

 

Кафеена напитка, приготовена от кафе, уиски, каймак и тръстикова захар. Традиционният състав наподобява по този начин: четири елементи еспресо, 30-35 мл уиски, 1 чаена лъжица захар и 2 две лъжици разрушен каймак.
Калории: 113 ккал

 

Традицията в Италия повелява тази напитка да съдържа 2/5 кафе еспресо и 3/5 ванилов сладолед.
Калории: 123 ккал
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР