ародни представители и други лица, който с дейността си са

...
ародни представители и други лица, който с дейността си са
Коментари Харесай

ДПС предлага Горанов да определи тарифата за НСО

ародни представители и други лица, който с активността си са обект на националната сигурност да заплащат за защитата на НСО по цена на Министерството на финансите. Това се споделя в препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за Националната работа за защита. Вносители са народните представители Мустафа Карадайъ. Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Според член 21 (1) на закона профилиран превоз от НСО в спокойно време се обезпечава на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд, кмета на столицата; лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождението им от служба.

(2) На лицата, които са били президенти на Република България, се обезпечава защита при изискванията и по реда на Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.

(3) При усложнена среда за сигурност по решение на комисията по член 23 на лицата по алинея 1 и 2 се обезпечават и други типове защита.

(4) Специализиран превоз се обезпечава и на представители на друга страна, интернационална организация или институция с сан, подобаващ на ранга на лицата по алинея 1 и 2, когато са на посещаване в Република България.

Законът споделя, че с изключение на упоменатите към този момент лица при нужда се охраняват също техните фамилии, други народни представители или пък свързани с националната сигурност. Всяко посягане против тях би основало усложнения на властта.

Целта е защитата на всички тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО като по този метод ще се реализира забележителна финансова дисциплинираност и ограничение на разноските за защита. Постигането на обилни икономии на разноските за защита ще разрешат на НСО да отдели от своя бюджет средства за модерно и техническо съоръжение, транспортни средства и подготовка на чиновниците за защита, стимулират се народните представители от Движение за права и свободи.

Предвидена е и наредба, с която се задъжава началникът на НСО да изготви и предложи за одобряване на министъра на финасите Владислав Горанов цена за предоставяната защита.

Дебатите за измененията в закона бяха стартирани в края на декември след злополука с кола на НСО, при която беше блъснато 14-годишно момче. След случая началникът на Службата бригаден военачалник Красимир Станчев настоя за незабавни промени в Закона за НСО. " Поемам ангажимент те да се случват гладко, тъй като в основата на всяка смяна постоянно стоят хората. Промените не могат да се случват единствено „ от горната страна “. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме публичните упования към нашата работа ", сподели бригаден военачалник Красимир Станчев.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов също приканиха за промени, само че без да се бърза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР