Арнолд Шварценегер стана на 75 години, няма намерение да се

...
Арнолд Шварценегер стана на 75 години, няма намерение да се
Коментари Харесай

Терминатор. Губернатор. Последният екшън герой

Арнолд Шварценегер стана на 75 години, няма желание да се пенсионира Обвинения в полов тормоз и разкрития за извънбрачно дете не пречат на политическата му кариера
Арнолд Шварценегер - емблематичният Терминатор и най-известният културист на планетата, навърши 75 години. През живота си той бе състезател, предприемач, художник, политик и съумя да покори доста върхове. Днес наподобява, че няма желание да се пенсионира.  Малко хора могат да се похвалят, че името им е станало нарицателно. Провокативният въпрос " Какъв си ти, Шварценегер? " може да се чуе във всяка точка на света. И демонстрира, че австрийският актьор-културист е заел справедливо място в пантеона на хората от международна класа. Той не крие по какъв начин го е постигнал - като си е поставял на пръв взор невъзможни цели и ги е изпълнявал с целеустремеността на машина за ликвидиране. Как Шварценегер съумява да стане звезда на бодибилдинга, на екрана и в американската политика, споделя " Лента.ру ".

" Дърпаха ме за косата и ме биеха "

Арнолд е роден през 1947 година в малко австрийско село. Син е на началника на локалната полиция Густав Шварценеге, който след аншлуса на Австрия през 1938 година се причислява към нацистката партия и по време на Втората международна война попада в редиците на военната полиция. Шварценегер старши води война на фронтовете в Полша, Франция и Съветския съюз, даже взе участие в обсадата на Ленинград. Там е ранен и демобилизиран. " Когато татко ми напусна Ленинград, той беше унищожен физически и душевен. Изживя остатъка от живота си в болежка - от строшен тил, от шрапнел, който непрекъснато му подсещаше за тези ужасни години, както и от виновност ", спомня си Арнолд.

Шварценегер били доста оскъдно семейство и децата - Арнолд и по-големият му брат Майнхард, били възпитавани строго от татко им, който им налагал сурова дисциплинираност и ги карал постоянно да спортуват. Методите на образование на Густав са били от " най-традиционните ", като домашното принуждение е било нещо нормално.

" Дърпаха ме за косата. Бях обичай с колан. Но същото се случваше и със съседското дете. Такъв беше редът на нещата. Имаше доста деца, пребити от личните си родители, само че подобен беше немско-австрийският нрав. Те не ни възпитаха да бъдем персони, а конформисти. Но аз бях от тези, които не следваха образеца и чиято воля не можеше да бъде пречупена. Така станах бунтовник ", споделя Арнолд.

Страстта към културизма му носи купата " Мистър Вселена "

Първото му спортно занимание на Арнолд - не без присъединяване на Густав - е футболът. Един ден треньорът на тима взема решение, че би било хубаво момчетата да напомпат мускули и ги води във фитнеса, където Шварценегер вижда по какъв начин упражняват културистите. У младия мъж незабавно пламва предпочитание да стане един от тях. Новото занимание надали би срещнало схващане от страна на жестокия татко - бодибилдингът в Европа по това време се счита за маргинално занятие, а появяването по стените в стаята на младия Арнолд на плакати с напомпани полуголи мъже също не се харесва на някогашният боец. Шварценегер младши обаче е непреклонен - той взема решение освен интензивно да развива мускулите си, само че и да стане най-хубавият измежду културистите.

Тренировките бързо дават плодове, тялото на Арнолд реагира доста добре на упражненията, което подтиква младия мъж да работи още по-усилено. Но кариерата му на културист скоро би трябвало да бъде прекратена - през 1965 година Шварценегер е свикан в армията. Но даже военните не могат да възпрат Арнолд от пристрастеността му. Още в подготвителния лагер той получава покана за присъединяване в надпреварата за купата " Мистър Европа " измежду младежите, което се организира в Щутгарт, Германия. Без да се замисли, Шварценегер прескача оградата на лагера и бяга. Той печели надпреварата, само че армейските му началници го затварят в карцера за цяла седмица. Въпреки това, когато новината за славната победа на Арнолд стига до управляващите, те освен простят на боеца, само че и стартират да го сочат за образец.

След като се уволнява от армията, Арнолд се мести в Мюнхен и още веднъж стартира изтощителни тренировки. Вече спечелил известна известност в тесните кръгове на културистите, той има цел пред себе си.

" Имах явен проект да печеля купата Мистър Вселена. Пътят до тази цел ми донесе доста наслаждение - всякога, когато упражнявах във фитнеса, бях благополучен, тъй като това ме доближаваше до осъществяването на проекта ми. Извън фитнеса нямах самообладание да се върна там, с цел да прикляквам още веднъж, да подвигам тежести. Знаех, че всяка подготовка ме доближава към задачата ".

При първия опит за продобиване на надпреварата през 1966 година обаче Шварценегер е на второ място - австриецът губи от американеца Честър Йортън, който е с по-развити мускули на краката. Но това не стопира Арнолд. Година по-късно, през 1967 година, той още веднъж се явява на надпреварата и печели безусловна победа. Тогава Шварци е единствено на 20 години и става най-младият собственик на купата " Мистър Вселена " в историята.

Заминава за Съединени американски щати с 20 $ в джоба

Благодарение на добитата популярност Шварценегер съумява да се реалокира в Съединените щати, като напуща Европа без да вземе нищо със себе си, с изключение на спортна чанта и 20 $. Той живее в Калифорния с дребна стипендия, която му е дадена за правото да разгласява свои фотоси в тематични списания. Арнолд продължава да учи и взе участие (и, несъмнено, печели) в най-престижните надпревари. Но спортистът към този момент желае повече - да следва стъпките на своите идоли културисти, които са кино звезди.

" Asta la vista, скъпа "

В началото сполучливата актьорска кариера наподобява невъзможна за Шварценегер. Продуцентите не харесват подчертания му акцент, който му пречи да произнася ясно репликите. Неговата задгранична фамилия им се коства сложна за запомняне. Самият Арни наподобява неестествено огромен и мускулест,  даже има разстояние сред предните зъби.  Но този път австриецът не се опасява от компликации. И в последна сметка всичките му дефекти стават отличителни белези. " Трудното " фамилно име Шварценегер в последна сметка се трансформира в синоним на мощен мъж, който може да се похвали с планина от мускули по целия свят.

Дебютът му в киното е в основната роля в нискобюджетния филм " Херкулес в Ню Йорк ". Продуцентите се отнасят с Арнолд много сурово - в надписите го назовават " Арнолд Силния " и даже преозвучават героя му благодарение на различен артист поради акцента му. Следващата роля на Шварценегер в драмата Stay Hungry на Боб Рафелсън е изцяло безмълвна, само че това не пречи на амбициозния актьор да завоюва " Златен глобус " за най-хубав дебютант за този филм. В същото време Шварценегер е извънредно изборен - той отхвърля функции, чакайки най-хубавите предложения. По това време  стартира да се среща с Мария Шрайвър, племенница на някогашния американски президент Джон Ф. Кенеди.

През 1982 година играе основната роля във фентъзито на Джон Милиус " Конан Варварина ", която му донася международна популярност. Още през 1984 година следва продължение - филмът " Конан Разрушителят " на Ричард Флайшер. След триумфите още веднъж му оферират да взе участие в нискобюджетен филм от малко известния по това време режисьор-дебютант Джеймс Камерън - като Терминатор. Първоначално Камерън не желае да даде ролята на огромния и мускулест Арнолд - режисьорът желае да направи основния антагонист неосезаем и кадърен да се слее с тълпата. Въпреки това, откакто се срещна персонално с артиста, Камерън трансформира концепцията си. Ролята се оказа идеална за Шварценегер - бруталната осанка, способността изцяло да изключва страстите и даже акцентът оказват помощ. Арнолд трансформира Терминатора в паметен персонаж, а Терминаторът вписа Шварценегер в аналите на филмовите учебници по света. До средата на 80-те години той към този момент се е трансформирал в интернационална суперзвезда.

Терминаторът е последван от поредност от екшън функции - от 1985 до 1988 година

Арни играе в екшън филмите " Командо ", " Без взаимни отстъпки ", " Хищник ", " Бягащ човек " и " Червена топлота " (първия американски филм със сцена на същинския " Червен площад " в Москва ).

Но артистът желае повече и взема решение да се опитва в комедийна роля. Тази опция му е предоставена от Иван Райтман, който го прави двойка с Дани Де Вито във кино лентата " Близнаци ". Дуетът се оказа толкоз избухлив, че лентата незабавно става народен и интернационален шлагер.

По време на плодотворната си кино кариера Шварценегер работи и с емблематичния Пол Верховен в научно-фантастичната антиутопия Total Recall, проправя си път във франчайза за супергерои, играейки злодея господин Фрийз в Батман и Робин, появява се в идващите Терминатори.

Губернаторът чужденец

Славата на кино артист към този момент е извоювана и през новото хилядолетие Шварценегер обрисува идващия крайъгълен камък за себе си - през 2003 година той се кандидатира за губернатор на Калифорния. И тук още веднъж всичко наподобява против Арнолд - макар националната обич, австриецът взема решение да бъде определен от Републиканската партия в страна, където хората обичайно гласоподават за демократите.

На гласоподавателите не им е непозната ксенофобията и предубеденото отношение към умствените качества на актьорите. Освен това тъкмо преди изборите звездният артист е упрекнат в тормоз - 15 дами се оплакват от него пред The Los Angeles Times.

Арнолд отхвърля обвиняванията, макар че по-късно незадълбочено призна, че по време на филмовата си кариера е съумял да направи доста неща, които по това време считал за почтени смешки. Междувременно цялата власт на републиканските медии се стоварва върху The LA Times - вестникът е упрекнат, че се пробва да клюки политика, заявявайки, че времето за издание не е определено от публицистите инцидентно. По един или различен метод Шварценегер печели изборите, като става първият губернатор на Калифорния, роден отвън Съединените щати от съвсем 150 години насам. По-специално оказва помощ центристката стратегия, както и невероятното възприятие за комизъм, към което Арнолд прибягва. Дори когато го замерят с яйца на представленията му, той желае да донесат повече бекон.

Между другото, публицистите от The LA Times въпреки всичко съумяват да върнат " услугата " на Шварценегер - те са първите, които разгласяват историята за извънбрачното дете на артиста. Арнолд, женен от 1986 година за член на семейство Кенеди - Мария Шрайвър, има скрито дете от 20-годишна икономка. На фона на обществения скандал Шрайвър напуща брачна половинка си, само че разобличителната публикация въобще не пречи на кариерата му на губернатор. Тя излиза през 2011 година, няколко месеца след края на втория мандат на Шварценегер отпред на Калифорния. От тогава наподобява, че Арни продължава да набира политическа тежест и в най-трудните и мрачни времена се обръща към съгражданите си - и даже към жителите на други страни, в това число руснаците - с откровени мотивационни послания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР