Армията винаги е била знак за силата на една държава.

...
Армията винаги е била знак за силата на една държава.
Коментари Харесай

Националният военен университет "Васил Левски" във Велико Търново от войната към бизнеса

Армията постоянно е била знак за силата на една страна. Затова незабавно след Освобождението през 1878 година в Пловдив е намерено първото военно учебно заведение на младата българска страна. След скитането му на няколко местоположения из София в средата на предишния век то намира своето място във Велико Търново, а 20 години по-късно се открива на настоящето му място на един от изходите на града.

През годините то посвещава курсантите си в тайните на военното дело, а от 20 години е университет и приема и образова студенти в цивилен специалности.
Историята на университета
Националният боен университет " Васил Левски " във Велико Търново води своето начало още малко след Освобождението през 1878 година, когато съветският комисар в България, генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков, основава в Пловдив първото българско военно учебно заведение. Поради решенията на Берлинския контракт от лятото на същата година през ноември учебното заведение се мести в София.
Запазената до ден сегашен ограда на остарялото военно учебно заведение в центъра на Велико Търново Фотограф: Надежда Чипева
През 1958 година военното учебно заведение е преместено във Велико Търново, където заема някогашните казарми на 18-и пехотен етърски полк в централната част на града. До ден сегашен е непокътната красивата ограда, опасвала мястото. През 2003 година на входа на същата тази ограда към остарялото военно учебно заведение е повдигнат от " Лайънс клуб Велико Търново " монумент, прочут като " Арката на генералите ", във прослава на генералите от старопрестолната столица.
Реклама
През 1979 година военното учебно заведение се мести на мястото, на което се намира и сега - на изхода на града по пътя за София.

През 2002 година Народното събрание преобразува военните учебни заведения във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия в Национален боен университет " Васил Левски ". Към днешна дата университетът е с два факултета - " Общовойскови " в Града на болярите и " Артилерия, Противовъздушна отбрана (противовъздушна отбрана) и КИС (комуникационни осведомителни системи) " в Шумен.
Курсант или студент
След оповестяването на военното учебно заведение във Велико Търново за университет в него с изключение на курсанти за потребностите на Българската войска се образоват и студенти в " цивилен " специалности.
Източник: Национален боен университет
Интересен факт е, че при започването на образованието си курсантът подписва контракт, по силата на който по време на петте години той не заплаща нито стотинка на университета или страната. След завършването на курса на образование има обезпечена работа в армията в продължение на 10 години.
Източник: Национален боен университет Реклама
Но в случай че курсантът прекъсне образованието си или службата си по-късно преди приключването на общо 15-те години, ще дължи неустойки на страната в размер, подобаващ на оставащото време. Ректорът на университета, бригаден военачалник Иван Маламов, споделя, че страната влага немалка сума (около 100 хиляди лева.) в образованието на курсантите и той е последовател тя да си пази интереса в обстановки, при които учащите се не съблюдават подписания си контракт. Подобно предложение имаше няколко пъти през годините на прехода, като концепцията беше да се спре " приключването на мозъци " на Запад. А тук тази концепция е реалност от десетилетие.

Общо 16 са военните специализации, като измежду тях най-атрактивни за бъдещите курсанти съгласно ректора Маламов и заместник-ректора по образователната част, полковник Николай Урумов, са " Разузнаване ", " Електронно разузнаване и електронна война " и " Военни информационни и осведомителни системи (Компютърни системи и киберсигурност) ".
Източник: Национален боен университет
В момента в университета се образоват 750 курсанти, а за идната образователна година квотата на армията е 274 места, като към 160 към този момент са заети по време на ранния планов банкет. След завършването офицерите могат да запишат магистратура във Военната академия в София.
Бригаден военачалник Иван Маламов: " Смисълът на този университет е да възпитава - в родолюбие, офицерска чест и достолепие. Ние слагаме възпитанието на фундамент.Бъдещето на една просветителна институция постоянно е ориентирано към това да дава първокласен образователен развой. За да го обезпечава, има две доста значими неща, които да извърши - първокласен банкет на студенти и опция за реализацията им. Университетът не може да се приема като едно място, в което ти единствено прекарваш 5 години и приключваш. " Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Компании 3 Градове 1 Свят 2 Пловдив 3 Медиа и реклама 1 Градове 2 Пловдив 3 Компании Реклама
Прием на студенти се прави от началото на XXI век, когато през лятото на 2002 година военното учебно заведение е преобразувано в университет. За разлика от военните специалности в " гражданските " се кандидатства както във всеки различен от общо над 50 университета в страната. Има 15 бакалавърски, 21 магистърски и 12 докторски специалности, за които може да се кандидатства от всекиго.

От бригаден военачалник Маламов се схваща, че към 2000 студенти се образоват все още в Националния боен университет " Васил Левски ". В бакалавърските специалности срокът на образование е общоприетият четири години и има опция за образование по държавна поръчка и платено.

Сред " гражданските " специалности ректорът на университета акцентира новата магистърска стратегия " Геодезия " като извънредно забавна и потребна и има вяра, че ще бъде атрактивна за бъдещите студенти. Обучението по нея ще е в продължение на пет години в постоянна форма.

Ректорът Маламов споделя: " При студентите не е като при курсантите - те са на равна основа като всички останали (студенти в страната - бел. ред.) и получават една бакалавърска степен и по-късно към този момент, в случай че желаят, не престават в магистърска стратегия. Идеята ни е да стартираме професионалното им развиване още отсам. Политиката на университета занапред нататък ще бъде ориентирана към основаване на мрежа от връзки с бизнеса. "
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Висшето обучение и бизнесът Бригаден военачалник Иван Маламов : " Много ми се желае науката и бизнесът да вървят ръка за ръка. Ние сме на мнение, че би трябвало да работим в тази тенденция - качествено обучение по отношение на потребностите на бизнеса. Не може просветителната система да стои встрани и да си генерира специалности, които тя си измисля, а потребността на бизнеса да не се регистрира. Поради тази причина ние започнахме да работим в тази тенденция - специалности, извънредно ориентирани към бизнеса.Дадохме си сметка, че в случай че желаеме да имаме успеваемост и със студентите (при курсантите тя е 100% заради обезпечената работа след обучението), би трябвало да търсим връзка с бизнеса. В страната той е водещ и обезпечава всичко.Започваме да сключваме съглашения с разнообразни компании. Пример са договарянията с " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) в Сопот, които сега водим. " Полковник Николай Урумов: " От военния цех в Сопот ще показват стипендиантска стратегия за студентите на университета. Подписвайки с тях съглашение, ще спомогнем за реализацията на нашите студенти, които ще имат опция да практикуват и работят там. " Бригаден военачалник Иван Маламов: " Като виновна институция се опитваме да обхванем всички значими области в страната. Наскоро имахме курс, който предложихме на публицистите в България за отразяване на спешни обстановки, като даже имаме предпочитание да го създадем непрекъснат. Курсът е двудневен, в който на публицистите се демонстрира по какъв начин да се държат, когато отразяват военни събития, като да вземем за пример войната в Украйна. По време на курса се преподава по какъв начин да се предпазят при застрашаващо ги военно събитие. По време на курса участвалите публицисти бяха в плен, във боен ескорт - всичко, което може да им се случи на бойното поле.Обучаваме също по този начин част от фрагментите на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Когато попитах изпълнителния ѝ шеф за какво идват при нас вместо във Висшето транспортно учебно заведение в София, той ми отговори, че е тъй като желае да научим чиновниците му на ред и дисциплинираност. " Военните и киберсигурността
От диалога на " Капитал " с ректора Маламов и заместника му Урумов се схваща, че университетът има опит в образованието по киберсигурност и е желан от кандидат-студентите. Полковник Николай Урумов споделя, че в направление компютърна и информационна техника университетът е на шеста позиция от общо 17 образователни заведения в страната. Бригаден военачалник Иван Маламов споделя, че по негови наблюдения от ранния планов банкет тази година за военните специалности е имало забележителен интерес от претенденти, владеещи разнообразни езици за програмиране и извънредно готови, като вместо кариера в IT бранша са избрали кариера в армията, която стартира с образованието във военния университет.
Източник: Национален боен университет
Споделя още: " В Шумен приготвяме сериозен киберцентър, в който ще приготвяме офицери от армията за киберотбрана. Обучението там ще го предложим и на всички държавни и локални структури, а даже тази година има питане от Държавната организация за национална сигурност за образование на техни фрагменти в региона на киберсигурността. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР