Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при

...
Армията на САЩ трябва да поддържа готовност за отговор при
Коментари Харесай

Висш US военен: Вашингтон трябва да се готви за нахлуване на Китай в Тайван

Армията на Съединени американски щати би трябвало да поддържа подготвеност за отговор при вероятно навлизане на Пекин в Тайван още от тази година. Това предизвестие, отправено през днешния ден от върховен американски адмирал, е симптом за възходящо безпокойствие поради желанията на Китай, засягащи острова, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Адмирал Майкъл Гилдей, началникът на щаба на американските военноморски сили, бе запитан от Атлантическия съвет има ли опция Пекин да постави ръка на Тайван до 2027 година

" Не става дума единствено за това какво приказва президентът Си, а за метода, по който се държат китайците, и за това какво вършат ", съобщи Гилдей на анализаторите от центъра и акцентира, че през последните двайсет години Пекин извърши всички свои обещания, още преди да ги огласи.

" Значи, когато приказваме за 2027 година, това съгласно мен (означава) 2022 или може би 2023 година - добави той. - Не мога да изключа тази опция. Съвсем не желая да бъда алармаджия, като споделям това. Просто е нещо, което не можем да отхвърлим. "

В неделя, при откриването на конгреса на китайската компартия, който се чака да му връчи трети мандат - за пръв път в историята, президентът Си Дзинпин още веднъж удостовери, че счита " да сплоти още веднъж " Тайван с Китай, при потребност със мощ.

Коментарът на адмирал Гилдей бе изработен ден след предизвестие на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Дипломат №1 на Съединени американски щати сподели, че Пекин желае да постави ръка на Тайван " с доста по-бързо движение " от предвижданото преди, и добави, че през ръководството на Си се е появил един " доста по-различен Китай ".

Китайската компартия в никакъв случай не е направлявала Тайван, само че Пекин счита острова за неразделна част от своята територия.

Вашингтон поддържа политика на " стратегическа двоякост ", що се отнася до опцията да се намеси с военна мощ, в случай че Китай нападна Тайван. Тази политика цели, с изключение на да разубеди Китай да нахлуе в Тайван, също и да попречва управниците на острова да предизвикат Пекин с публично прокламиране на самостоятелност. Същевременно Съединени американски щати продават на Тайпе оръжия, с цел да се отбранява, отбелязва организацията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР