Арменският опозиционен лидер, повел протестите в Армения, Никол Пашинян призова

...
Арменският опозиционен лидер, повел протестите в Армения, Никол Пашинян призова
Коментари Харесай

Протести в Армения след като парламентът не одобри опозиционния лидер за премиер

Арменският опозиционен водач, повел митингите в Армения, Никол Пашинян прикани последователите си да стартират гражданско непокорство в цялата страна, откакто Народното събрание отхвърли кандидатурата му за премиерския пост, заяви Ройтерс.

Пашинян се обърна към десетки хиляди последователи, събрали се на площад в арменската столица, с апел на следващия ден (днес) да стартират обща стачка и да блокират пътища, железопътни гари и летища.

Той увери, че митингът ще бъде кротичък и прикани служителите на реда да смъкват щитовете си и да се причислят към неговото придвижване.

Преди гласуването в Народното събрание Пашинян, който беше и единствен претендент за премиерския пост, прикани своите последователи да излязат на улицата, "за да не бъде открадната успеха от народа " и заплаши с "политическо цунами ", в случай че не бъде определен.

Пашинян не съумя да събере задоволително поддръжка на вчерашното гласоподаване в Народното събрание, откакто от присъстващите 100 депутати 45 гласоподаваха за него, а 55 - срещу кандидатурата му. Минути преди гласуването ръководещата Републиканска партия на Армения разгласи, че ще гласоподава срещу него.

Никол Пашинян още веднъж ще бъде повдигнат от фракцията "Елк " за поста министър-председател на идващото съвещание на Народното събрание на 8 май. Това сподели прессекретарят на партия "Граждански контракт " Тигран Авинян, представен от ТАСС.

Пашинян поведе всеобщи митинги през последните две седмици в столицата Ереван, довели до оставката на тогавашния министър председател Серж Саркисян, който преди този момент управлява страната в продължение на десетилетие като президент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР