Арменският министър-председател Никол Пашинян изглежда вчера започна да губи контрола

...
Арменският министър-председател Никол Пашинян изглежда вчера започна да губи контрола
Коментари Харесай

Армения пред военен преврат, Пашинян губи контрол

Арменският министър-председател Никол Пашинян наподобява през вчерашния ден стартира да губи контрола си върху властта, ден откакто армията го прикани да подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Стотици стачкуващи се събраха в столицата Ереван, с цел да упорстват Пашинян да се отдръпна, а водещ опозиционер се обърна към армията с апел да въстане против премиера. Двама някогашни президенти към този момент обявиха, че той би трябвало да се отдръпна.

45-годишният Пашинян в четвъртък упрекна военните в опит за прелом и се опита да уволни началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили, откакто армията популяризира документално изказване с искане той да подаде оставка.

От ноември насам сънародници на Пашинян го приканват да се отдръпна, тъй като го упрекват за пагубния резултат от шестседмичната война, в която арменските сили изгубиха огромни територии в прилежащ Азербайджан, които от десетилетия бяха под техен надзор.

Докато голям брой хора през вчерашния ден призоваваха Пашинян да подаде оставка, ден по-рано хиляди други се събраха в в Ереван, с цел да го поддържат.

В четвъртък Пашинян сподели на последователите си, че уволнява Оник Гаспарян - началника на генералния щаб. Но до през вчерашния ден отстраняването на военния не беше утвърдено от президента на Армения - нужна стъпка, с цел да влезе в действие.

Президентът Армен Саркисян организира среща с Гаспарян, заяви канцеларията на президента, само че други детайлности не бяха огласени.

Вазген Манукян - политикът, който опозицията постанова като вероятен краткотраен министър председател, който да размени Пашинян, сподели на протест пред стотици свои последователи, че армията в никакъв случай няма да разреши Гаспарян да бъде уволнен.

Мислите ли, че армията елементарно ще се съгласи да отстранят нейния командващ? Не. Армията ще въстане. Призовавам армията да въстане. Армията не би трябвало да извършва противозаконни заповеди, сподели Манукян.

От кабинета на основния прокурор споделиха през вчерашния ден за Ройтерс, че се проверява дали апелът на армията към премиера да подаде оставка е закононарушение.

Изявлението на генералния щаб и вероятния риск от развиване към него са обект на следствието ни, сподели по телефона за Ройтерс Гор Абрахамян - асистент на основния прокурор.

Пашинян е някогашен публицист и народен представител, пристигнал на власт след спокойно въстание през май 2018 година, известно като арменската нежна гражданска война.
Но загубата на територия във и към анклава Нагорни Карабах предходната година беше тежък удар за арменците, които реализираха надзор над региона през 90-те години на предишния век във война, лишила живота на най-малко 30 000 души.

Конфликтът беше спрян със съглашение за преустановяване на огъня, с посредничеството на Русия.

Москва, която е разположила миротворци, с цел да подсигуряват спазването на примирието, сподели през вчерашния ден, че без значение от рецесията в Армения, договореностите би трябвало да се съблюдават.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР