Арменската кухня е една от най-древните кухни в Азия и

...
Арменската кухня е една от най-древните кухни в Азия и
Коментари Харесай

Подправките в арменската кухня

Арменската кухня е една от най-древните кухни в Азия и съвсем сигурно е най-старата в кавказкия район. Обикновено арменското готвене е комплицирано, а в някои случаи и извънредно трудоемко. Подготовката на ястията постоянно се състои в пълнене, безпределно месене или подготвяне на пюреобразни смеси, а подправките, които се употребяват са в действителност неизброими.

Една от най-използваните подправки в арменската кухня безспорно е солта. Арменците обичат да солят ястията си повече, в сравнение с сме привикнали ние. Този по-специален усет експертите изясняват с климатичните особености. Известно е, че човешкият организъм се нуждае от повече сол в горещо време, с цел да задържа по-голямо количество вода.

Особен усет и мирис има и едно от най-пикантните мезета на арменците – суджукът. Количеството сол, чесън, пипер и канела го вършат незаменимо мезе за обичайна арменска водка.

Като цялостен обичайните арменски ястия са остро пикантни, което се дължи на мощните подправки, чесън, пипер, кимион, към 300 типа билки и диворастящи треви. Това многообразие в кулинарните обичаи още веднъж се изяснява с климатичните условия и многообразието на планинската флора, която е снабдявала източните кухни, в това число и арменската, с разнообразни етерични растения.

С такова многообразие не е учудващо, че постоянно зеленчуците, месото, рибата и подправките се съчетават по един невероятен и автентичен метод.

За западноарменската кухня са присъщи кимионът, канелата – както за солени, по този начин и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се употребяват повече треви като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

 Пахлава

След пикантните и ароматни подправки в Армения най-вече обичат сладкишите, които също не са лишени от обичайни допълнения като канела. Най-популярни измежду тях са така наречен хати - кръгли, сладки питки с разнообразни плънки, и пахлавата, която с ореховата си плънка доста наподобява на саралия.

Истинска приятност предлага и различен десерт – алани, който се подготвя от сушени кайсии, пълнени със смлени орехи и захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР