Армения трябва безусловно да предостави на Азербайджан карти на минираните

...
Армения трябва безусловно да предостави на Азербайджан карти на минираните
Коментари Харесай

Баку: Армения да даде карта на минираните райони

Армения би трябвало абсолютно да даде на Азербайджан карти на минираните региони, с цел да обезпечи опазването на живота и здравето на хората. Това разгласи в особено изказване Сабина Алиева, Комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан. Тя изрази дълбока угриженост поради необозначените минни полета в териториите на Азербайджан, които заплашват живота, здравето и сигурността на хората.

Ето цялостния текст на изказването на Сабина Алиева:

САБИНА АЛИЕВА

Комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан

Като комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан, аз съм надълбоко загрижена поради необозначените минни полета в териториите на Азербайджан, които заплашват живота, здравето и сигурността на хората.

След тристранната декларация, подписана от Армения, Азербайджан и Русия на 10 ноември 2020 година, беше комплициран завършек на арменско-азербайджанската война, която продължи 44 дни. След 30 години окупираните територии на Азербайджан бяха освободени в осъществяване на интернационалното право.

Въпреки това наред с изцяло унищожени градове и села, арменските въоръжени сили оставиха след себе си в освободените територии необозначени минни полета. По време на окупацията на тези земи са сложени над 100 000 мини и Армения към момента отхвърля да показа картите с разположението на тези мини.

След края на войната към този момент има към десетина случаи, при които освен военнослужещи, само че и цивилни са убити или ранени от такива мини. От края на войната досега са убити 10 цивилни, а други 11 цивилни са тежко ранени от такива мини.

Противопехотните мини могат да се задействат в продължение на десетилетия и да съставляват сериозен риск. Те пречат на завръщането на вътрешно разселените лица и доста забавят процесите на пълноценно възобновяване и развиване в следвоенния интервал, които биха съдействали за дълготрайна стабилизация освен в тези освободените територии, само че и в целия район.

Армения нарушава правилото на интернационалното филантропично право за възбрана на безразборни набези освен с противотанкови мини против военни цели, само че също по този начин и противопехотни мини във всички окупирани зони и отхвърля да даде карта на противопехотните мини в Азербайджан, която да разреши на страната в профил сериозните последици от тези мини.

Първи спомагателен протокол към Женевските конвенции (1949 г.) не разрешава потреблението на оръжия, които по своето естество са за поголовно нахлуване.

Армения би трябвало абсолютно да даде на Азербайджан карти на минираните региони, с цел да обезпечи опазването на живота и здравето на хората.

Настоятелно приканвам всички способени интернационалните организации да подхващат незабавни стъпки в границите на своите мандати за отбрана на живота и здравето на почтени лица, с цел да спрат нарушаването на правата на индивида.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР