Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня, с

...
Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня, с
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня

Армения и Азербайджан се споразумяха за преустановяване на огъня, с което се поставя завършек на двудневните боеве, довели до гибелта на 155 военни от двете страни, заяви секретарят на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян. Прекратяването на огъня е влезнало в действие в 20 часа локално време на 14 септември. Предишното съглашение, контрактувано във вторник от Русия, се провали бързо.

То беше постигнато след два дни на тежки боеве, които бяха най-големите враждебни дейности сред двете страни от близо две години насам.

 
Подадохме молба до Организацията на Договора за групова сигурност за подпомагане, в това число военно, за възобновяване на териториалната целокупност на Армения и за обезпечаване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения.
Никол Пашинян, министър-председател на Армения

В сряда Армения и Азербайджан се упрекнаха взаимно, че са провокирали нови обстрели по границите си, откогато враждебните дейности сред дългогодишните съперници се разпалиха тази седмица.

Министерството на защитата на Армения упрекна азербайджанските сили, че през нощта са изстреляли бойни дронове по посока на арменския курортен град Джермук, а сутринта са възобновили обстрела с артилерия и минохвъргачки по посока на Джермук и село Верин Шоржа.

На собствен ред азербайджанските военни упрекнаха арменските сили, че са обстрелвали техни позиции в регионите на Кълбаджар и Лачин в Азербайджан, наоколо до сепаратисткия район Нагорни Карабах.
Арменският министър-председател Никол Пашинян съобщи, че 105 военнослужещи от неговата страна са починали от началото на сраженията във вторник, до момента в който Азербайджан заяви, че е изгубил 50 военнослужещи.

Пашинян съобщи, че държавното управление му е поискало от Русия военна поддръжка по силата на контракта за другарство сред страните, а също по този начин е поискало помощ от Организацията на контракта за групова сигурност.

Бившите руски републики са въвлечени в десетилетен спор за Нагорни Карабах, който е част от Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения, откогато през 1994 година там завърши сепаратистка война.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР