Арктика може да остане без лед през лятото още идното

...
Арктика може да остане без лед през лятото още идното
Коментари Харесай

Изследователи с предупреждение: Артика остава без лед

Арктика може да остане без лед през лятото още идното десетилетие – с десетина години по-рано, отколкото се смяташе до момента, даже при сюжет с ниски въглеродни излъчвания, оповестяват ДПА и Агенция Франс Прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Това е станало ясно от умозаключение на изследване, в което учените са употребявали сателитни данни, за да проучат намаляването на морската ледена завивка в района към Северния полюс за интервал от повече от 40 години.
-->
Резултатите демонстрират, че без значение от сюжетите за излъчванията, първият септември без морски лед ще настъпи още през 2030-2050 година, пишат създателите на проучването, ръководени от южнокорейския откривател Мин Сон Ки от Университета за просвета и технологии в Поханг в обява в списание „ Нейчър комюникейшънс “.

За задачите на своята прогноза откривателите правят оценка данните от измерванията за всеки календарен месец сред 1979 и 2019 г.и първо ги съпоставят със симулираните промени. Обхватът на арктическия морски лед доближава летния си най-малко в средата на септември.

Резултатите от проучването опровергават данните от последния отчет за оценка за 2021-23 година на Междуправителствената експертна група по изменение на климата. В него се предвижда, че Арктика на практика няма да остане без лед през септември средно до към средата на този век - въпреки и при сюжети със междинни и високи излъчвания на парникови газове.

От друга страна откривателите, ръководени от Мин, стигат до заключението, че през идващите едно-две десетилетия в Арктика може да се следи невиждан климат без лед, без значение от сюжета на излъчванията.

Когато специалистите приказват за липса на лед, това значи повърхност от по-малко от 1 милион квадратни километра, тъй като постоянно може да има остатъчен лед по крайбрежията. Северният ледовит океан обгръща повърхност от към 14 милиона квадратни километра и е затрупан с лед през по-голямата част от годината. Морският лед се състои от солена вода на повърхността на океана, която е замръзнала заради студа. Неговото размразяване не води непосредствено до покачване на равнището на океаните (за разлика от това на ледената шапка и ледниците), само че все пак има нездравословни последствия.

Ледът играе доста значима роля през лятото, като връща слънчевите лъчи, което прави допустимо освежаването на Арктика.Това огледало през днешния ден става все по-малко и по-малко и затова Арктика се затопля доста по-бързо от други райони.

Според откривателите изгубването на леда " ще форсира стоплянето на Арктика, което може да усили рисковите метеорологични феномени в междинните ширини, като горещи талази и горски пожари “, отбелязва Мин Сон КиСега е значимо да се подготвим за сезонно безледна Арктика в близко бъдеще и да си вършим проектите в сходство с това, споделят откривателите.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР