Архивите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон за

...
Архивите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон за
Коментари Харесай

Paradise Papers: Синовете на Бинали Йълдъръм с офшорки в Малта

Архивите на Международния консорциум на проверяващите публицисти във Вашингтон за офшорните компании, оповестени през вчерашния ден, раздрусаха и Турция със скандални данни за Бинали Йълдъръм и синовете му.
Общо 8 компании, регистрирани в данъчния парадайс в Малта, имат синовете на турския министър-председател Бюлент и Еркан, вуйчо му и племенник. Две от компаниите са закупени на търг от Министерството на превоза, съучастник в тях е Салих Зеки Чакър, огромен предприемач в морския бранш, който през септември т.г. депутати от ръководещата ПСР пробваха да свържат с организацията ФЕТО.

Компаниите на семейството Йълдъръм развиват бизнес в областта на комерсиалното корабоплаване. По мотив скандалните разкрития в. “Джумхуриет “ през днешния ден напомня, че фамилията на Бинали Йълдъръм има 17 компании, 28 кораба и 2 първокласни яхти. Настоящият министър председател е някогашен министър на превоза с рекордно дълъг престой на този пост от 2002 година, прочут с приватизацията на редица държавни компании, името му е забъркано в доста изказвания за корупция, само че все пак зае стола на подалия оставка Ахмет Давутоглу.

Миналата година баджанакът му бе задържан за тежки финансови закононарушения, а синът му Еркан е постоянен състезател в най-големите казина в Сингапур. Още първоначално, когато ПСР пое ръководството на страната, бизнесът на Еркан Йълдъръм в корабния бранш потегли устремно нагоре. През 2002 година със сестра си Бахар Бушра записва компания за корабостроене и търговски морски транспорти, и стартира да купува нови компании и кораби. През 2003 година избухва скандал, обвързван с покупката на транспортен съд за 445 000 евро и с желанието му за фериботна линия Измир – Бриндизи. Тогава Бинали Йълдъръм разгласи, че не счита въпросната сума за изключително огромна. Той отхвърля да даде отговор и на многократните питания в Народното събрание, отправяни от опозиционната РНП, за броя на личните му кораби, бизнесите и произхода на парите си, оповестява БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР