Архитект Белин Моллов откри в навечерието на днешния празник –

...
Архитект Белин Моллов откри в навечерието на днешния празник –
Коментари Харесай

Архитектурното наследство на София – запечатано в акварели

Архитект Белин Моллов откри в навечерието на днешния празник – Денят на София (17 септември) - независима галерия акварели в огромната зала на Държавната организация „ Архиви “. Тя носи заглавието „ Архитектурно завещание от столицата, страната и Европа “ и в нея могат да се видят запечатани както впечатляващи здания и ансамбли от София, по този начин и емблематични постройки от други български и европейски градове. Целта на Моллов е да показа подтекста , в който се е развивала архитектурата на столицата и на България като цяло, като в същото време фенът има опция да направи параленост сред достиженията на българските и на европейските архитекти.

Архитект Белин Моллов е роден в Русе, като по-късно се реалокира да живее и работи в София. Има дълготраен опит в областта на устойчивото районно развиване и благоустройство, заемал е управителни длъжности в „ Софпроект – Генерален проект на София” , и в Министерството на районното развиване. Участвал е в подготовката на контракта за присъединение на България към Европейския съюз.Преподавал е в софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия. Когато рисува, обичаната му техника е акварелът , а обичаният обект - архитектурни обекти със статут на културни полезности . Има голям брой независими изложения в страната и чужбина.

По мотив изложбата „ Архитектурно завещание от столицата, страната и Европа “ проектант Моллов изясни, че откриването й напълно целеустремено е трябвало да бъде в навечерието на празника на София. Причината - мощното му предпочитание, почитайки паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София , всички живеещи в столицата да споделяме тези добродетели и във връзка с самия град. По-конкретно това значи: да имаме вяра, че столицата може да се развива, както в духа на девиза Расте, само че не старее, по този начин и следвайкисъвременните условия за функционална и красива градска среда. Да се надяваме, че ще се поставят поредни старания за запазване на архитектурното завещание и че ще се вдъхне нов живот на паметниците на културата. И последно, само че не по значимост - да обичаме града си, като черпим мъдрост от първостроителите на България след Освобождението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР