Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир е заразен с коронавирус,

...
Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир е заразен с коронавирус,
Коментари Харесай

Монах от Рилския манастир бере душа от COVID-19

Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир е инфектиран с ковид, заяви Струма.бг, като цитира профилирания уебсайт www.doxologiainfonews.com.

39-годишният чиновник на Бога е приет в болница в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ”, където е на командно дишане, съгласно лекарите за момента е постоянен, терзанието им обаче е, че той страда и от диабет, което може да докара до утежняване на положението му.

През последните четири дни игуменът на манастира свещеник Евлогий се опитвал да прикрива този случай, с цел да не отблъсне вярващите, които идват да прегледат светинята, още повече че от няколко месеца на формалната страница Евлогий се оплаква от ниската посещаемост и търси пари от родолюбивите християни.

Според уеб страницата разтревожени монаси, сътрудници на Макарий, сами се свързали с РЗИ – Благоевград с молба да се изследват всички цивилни и духовни чиновници в Рилската обител, където с изключение на игумена и заболелия има още 7 монаси и много администрация. Към вчерашна дата обаче се оказа, че молбата на монасите да бъдат изследвани с PSR проби е останала нечута от здравните служби.

Шефът на РЗИ – Благоевград доктор Калоян Калоянов бе безапелационен, че подобен сигнал в благоевградската ревизия не е постъпвал, и допусна, че е подаден в РЗИ – Кюстендил. Оттам оповестиха, че са получили сведение за болен от Ковид мъж с името Макарий, само че адресната му регистрация била в София и по тази причина те делегирали права на софийските си сътрудници да го заведат в тяхната 24-часова сводка за новозаболели. Служителката, отговаряща на незабавния телефон на РЗИ – Кюстендил за настояща информация за ковид, разбра от нас, че мъжът е духовник в Рилския манастир, и призна, че проучвания на останалите монаси и личния състав на обителта не са правени.

Най-вероятно объркването с адресната регистрация на Макарий е обвързвано с предходната му месторабота – след довеждане докрай на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий ”, когато ректор бе актуалният свещеник на Рилския манастир Евлогий, след това и на Богословските факултети на Букурещкия университет и Солунския Аристотелев университет, Чакъров работи като църковен артист в софийски храмове до 2007 година, когато става брат в Рилския манастир.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР