Архиепископ Хризостом II, глава на Кипърската православна църква, е починал

...
Архиепископ Хризостом II, глава на Кипърската православна църква, е починал
Коментари Харесай

Почина важен православен духовник, църквата скърби

Архиепископ Хризостом II, глава на Кипърската православна черква, е умрял тази нощ на 81-годишна възраст след дълга борба с рака, заяви кипърското електронно издание " Сайпръс мейл ".

Хризостом II е ръкоположен за архиепископ през ноември 2006 година
-->
Известен е с откритите си възгледи по доста въпроси - от метода на ръководство на църквата до кипърския въпрос. Той също по този начин се изказваше индиферентно по обществени въпроси като хомосексуализма, правата на хомосексуалистите за осиновяване на деца и абортите, като постоянно предизвикваше съществени разногласия, отбелязва изданието.

Роден е на 10 април 1941 година в Тала, Пафос. След като приключва начално учебно заведение, две години по-късно става послушник в манастира " Свети Неофит " в Пафос, откъдето продължава образованието си и през 1963 година приключва гимназия.

На 3 ноември същата година е ръкоположен от Тримитунтски свещеник Георгиос и през идващите пет години е дякон в манастира и работи там.

През 1968 година стартира висшето си обучение по богословие в Атинския университет, което приключва през 1972 година На 19 октомври 1972 година е определен за свещеник в " Свети Неофит ".

През февруари 1978 година Хризостом е определен за свещеник на Пафос, което го слага в центъра на публичното внимание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР