Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пепелта

...
Археолозите, които продължават разкопките в погребания под лавата и пепелта
Коментари Харесай

Господар и роб, бягащи от лавата, откриха в Помпей

Археолозите, които не престават разкопките в заровения под лавата и пепелта на вулкана Везувий античен римски град Помпей, откриха в края на седмицата доста добре непокътнати фигури в цялостен растеж на двама мъже.

Особено вдъхновен от находката в Помпей се оказа министърът на културата на Италия Дарио Франческини, който я назова пред публицисти „ удивителна “ и „ безусловно изключителна “.

Според шефа на археологическия резерват Масимо Осана най-вероятно става дума за четирийсет годишен стопанин – патриций и неговия млад плебей, които са бягали, с цел да се спасят от лавата. Към 9 часа сутринта на 25 октомври 79-та година след Христа огнената пепел ги е настигнала и погребала цели, с цел да се появят в този момент още веднъж на бял свят във великолепието си на вкаменени очевидци на една от най-големите човешки нещастия.

Интересното е, че с изключение на непокътнатите фигури на двамата мъже, изкопани и обработени от археолозите със специфична техника, ясно личат техните облекла и това, което са носели със себе си. Господарят да вземем за пример е бил облечен с богаташко вълнено покривало, до момента в който прислужникът му е бил с елементарна памучна туника, като в ръцете си той е имал и торба с облекла и посуда. Доколкото до това къде са открити скъпите находки, то те са открити в навеса под голямата тераса на разкритата преди няколко години извънредно богата древна вила. Тя най-вероятно е била благосъстоятелност на огромен пълководец или на авторитетен арбитър, тъй като тъкмо там преди година археолозите са изкопали останките на три превъзходни жребеца, като до най-дорестия от тях е било намерено седло от дърво и бронз, почтено единствено за прославен римлянин.

Но за къде са се били запътили двамата мъже под навеса? Откриващата се от терасата прелестна панорама към близкото море и очртаващия се на хоризонта остров Капри кара археолозите да считат, че от навеса е тръгвала пътека към пристанището. Единствената опция за избавление от бедствието е била по вода, написа Монитор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР