Археолози са открили най-древния от известните на науката мезолитен накит.

...
Археолози са открили най-древния от известните на науката мезолитен накит.
Коментари Харесай

Най-древният накит е на 11 000 години

Археолози са разкрили най-древния от известните на науката мезолитен накит. Шистовата висулка има триъгълна форма и е дебела към три милиметра с дължина на страната към 30 мм.

Украшението е гравирано с линии, които съгласно археолозите могат да символизират дърво, лист или да са употребявани за калкулации. Изследването, отдадено на находката, е оповестено в изданието Internet Archaeology, оповестява уеб сайтът на Йоркския университет.

Възрастта на находката е 11 000 години. Висулката е открита през 2015 година при разкопки на мезолитна стоянка Стар Кар в Северен Йоркшир. Украшението е открито в дънни езерни наноси, а научната му стойност е станала ясна след микроскопско проучване.

 © University of York © University of York

Археолозите не знаят на кого е принадлежал този накит. Най-вероятната догадка е да е бил носен от античен шаман, защото по-рано на мястото на разкопките е открит шлем с червени еленски рога, които евентуално също са му принадлежали.

Аналогични накит са намирани по-рано в Скандинавия. В Даниия са откривани кехлибарени декорации, на които са били гравирани сходни фигури.

 © York Museums and Gallery Trust © York Museums and Gallery Trust

Накитът ще бъде показан на галерия в Йоркширския музей, която се открива на 27 февруари и ще продължи до 5 май 2016 година

Находката свидетелства за необятните културни връзки сред народите на Северна Европа – след последния ледников интервал морското ниво е било по-ниско от през днешния ден, което е разрешило на хората да контактуват между тях.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР