Археолози откриха най-стария рунически камък. Руните са най-старата позната форма

...
Археолози откриха най-стария рунически камък. Руните са най-старата позната форма
Коментари Харесай

Археолози откриха най-стария рунически камък

Археолози откриха най-стария рунически камък. Руните са най-старата позната форма на книжовност в Скандинавия, а писмеността е била необятно употребена през епохата на викингите чак до късното Средновековие, настояват от Университета в Осло.

Сега археолози настояват, че са разкрили най-стария рунически камък в света. Той е изписан преди съвсем 2000 години, което го прави с няколко века по-стар от предходните открития, оповестяват от Музея за история на културата в Осло, представени от научната осведомителна платформа Phys.

Квадратният камък е с размери към 30 на 30 сантиметра и е открит при разкопаването на остатъци от антично заравяне в края на 2021 година в Тирифьорден, северозападно от Осло, преди строителството на железопътна линия.

“Смятахме, че първите руни в Норвегия и Швеция са се появили през 300 или 400 година, само че се оказва, че някои рунически камъни може да са доста по-стари, в сравнение с смятахме до момента. Това е неповторимо изобретение ”, споделя рунологът Кристел Зилмер пред норвежката осведомителна организация NTB.

Камъкът Свингеруд

Находката, наречена “Камъкът Свингеруд ” на името на мястото, където е открита, има „ доста специфичен тип “, споделя Зилмер, представена от CNN.

По думите ѝ камъкът се отличава с “неочаквана ” комбинация от фино врязани, плитки руни, руноподобни знаци и други образни претекстове. Някои от надписите са със зигзагообразна форма, до момента в който други имат решетъчен модел.

Ако се трансфорат в римски букви, осем руни на лицевата страна на камъка изписват думата “idiberug ”. Според Зилмер това може да е името на жена, наречена “Идибера ”, може да се отнася за родственик, наименуван “Идиберунг ”, или да гласи: “за Идибера ”.

Но учените към момента не могат да кажат сигурно какво значи този надпис, защото методът на изписване на руните се е различавал доста на другите места, а езикът се е променял с течение на времето.

Археолози откриха най-стария рунически камък

Нинова предложения партиите на лидерска среща

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР