Археолози от Югоизточна Турция са открили убедителни доказателства, че мъниста

...
Археолози от Югоизточна Турция са открили убедителни доказателства, че мъниста
Коментари Харесай

Хората с пиърсинги и преди 11 000 години: Археолози с нови открития

Археолози от Югоизточна Турция са разкрили безапелационни доказателства, че мъниста на възраст 11 000 години, открити наоколо до скелети, в действителност са пиърсинги, употребявани от хората по това време.

Той е открит от фен археолог

Подобни артефакти, някои от които наподобяват на мъниста, са открити в няколко археологически обекта в Плодородния полумесец, който включва елементи от днешна Турция, Ирак, Йордания, Сирия и други страни в района. Досега обаче не е било известно защо са били употребявани, написа Ройтерс.

Ема Луиз Байсал, професор по археология в Анкарския университет, която е съавтор на публикация по тематиката, споделя, че артефактите не са нови, само че мястото, където са открити - покрай ушите и устните, е ново.

При реставрацията са непокътнати детайли от 1485 година, когато е издигната джамията

" Те са открити в обекти в целия Плодороден полумесец. Нито един от тях обаче не е бил откриван върху телата. В Бончуклу Тарла всички те са върху скелетите - доста покрай дупките за уши, до устните. Това ни разреши да кажем за първи път, че тези артефакти са били употребявани за тези съответни цели. В някои случаи имаме и изхабяване на долните зъби от триенето на камъка в зъбите “, изяснява Ема Луиз Байсал.

За първи път археолозите разполагат с безапелационни доказателства за това какво е било предназначението на лицевите пиърсинги. Някои от тях, които са открити върху долните зъби на черепите, демонстрират, че са били там, когато хората са били живи.

" Това, което открихме, е, че всички тези орнаменти на лицето са свързани с възрастни хора. Това подсказва, че евентуално те са били употребявани единствено след избрана възраст. Това може да е обвързвано с някакъв обред. Вероятно те са били отдадени в друга роля в общността, нещо сходно. Никога не са правили това с деца. Изниква въпросът дали това не е можело да бъде много рисково, тъй като явно по това време, в случай че се получи зараза, тя може да бъде съдбовна ", споделя още Ема Луиз Байсал.

Тялото е било обгърнато с вериги и заключено с катанец

Откритието е направено в Бончуклу Тарла. Разкопките там не престават и се чакат още находки, като досега са открити над 100 000 артефакта.

Продължаващите проучвания дават обещание да разкрият спомагателни сведения за живота и идентичността на античните цивилизации.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР