Археологическият музей, както и улица в Созопол ще носят името

...
Археологическият музей, както и улица в Созопол ще носят името
Коментари Харесай

Археологическият музей в Созопол ще носи името на Божидар Димитров

Археологическият музей, както и улица в Созопол ще носят името на проф. Божидар Димитров. Това оповестиха от пресцентъра на локалната администрация.

В сряда от 9.00 часа от пристанището на Созопол ще отплава транспортен съд, с който близки, другари и съграждани на Божидар Димитров ще вземат присъединяване в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив наоколо до остров св. Иван. Така волята на огромния патриот прахът му да бъде разпилян в морето край Созопол ще бъде изпълнена. Част от праха му бе разпръсната в Македония - земята, за която се бореше и болееше през последните години от живота си Божидар Димитров.

Прахът му ще бъде разпилян в морето, с цел да остане вечно в Созопол. Останалата част от праха му ще бъде сложена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Същият ден, по време на постоянното съвещание на Общински съвет - Созопол, ще бъде показана за гласоподаване от общинските съветници докладна с оферти за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на шефа на Общински Културен институт „ Музеен център “ - Созопол Димитър Недев. В претекстовете си Димитър Недев показва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров - изтъкнат академик, историк и политик, за запазване и разпространение на културно-историческото завещание на гр. Созопол като част от националното и общоевропейско културно завещание.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в Стария град на Созопол.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР